76 fagforeningsfolk myrdet i 2008

På verdensplan er antallet af dræbte faglige faldet fra 91 dræbte i 2007. I Colombia, som er berygtet som det farligste sted på jorden for fagforeningsfolk, er tallet dog steget, og hele 49 faglige måtte lade livet. - en stigning på 10 i forhold til det foregående år. Denne stigning i drab fandt sted på trods af forsikringer fra den colombianske præsident Alvaro Uribe, om at situationen ville blive bedre.

 

2008 var ifølge ITUCs årlige rapport om overtrædelser af fagforeningsrettighederne et vanskeligt og ofte farligt år for fagforeningsfolk rundt om i verden. Rapporten beskriver i detalje krænkelser af grundlæggende arbejdstagernes rettigheder i 143 lande. 76 fagforeningsfolk blev dræbt på grund af deres indsats for at forsvare arbejdstagernes rettigheder, og mange flere blev overfaldet fysisk eller udsat for chikane, trusler eller anholdelse af myndighederne.
Derudover blev ni blev myrdet i Guatemala, som i de seneste år har oplevet en stigning i voldelige overfald mod fagforeninger og medlemmer. Fire blev dræbt i Filippinerne samt i Venezuela, tre i Honduras, to i Nepal og en hver i Irak, Nigeria, Panama, Tunesien og Zimbabwe, hvor Mugabe-regimet fortsatte sin terror mod landets fagbevægelse. I en række tilfælde var regeringer enten direkte eller indirekte involveret i drab. I alt 50 alvorlige dødstrusler blev registreret på tværs af syv lande, sammen med omkring 100 sager om fysiske overgreb på tværs af 25 lande.

"Det er grotesk, at der stadig er lande i verden, som i det 21. århundrede er så fagforeningsfjendske, siger Marie-Louise Knuppert, LO-sekretær. Jeg håber, at denne rapport kan medvirke til at sætte fokus på de mange krænkelser, overgreb og drab på fagligt aktive."

Rapporten, der er delt op i regioner og lande, kan downloades her på engelsk, tysk, fransk og spansk.

 

 

AddToAny

Share/Save