
Ulandssekretariatet indbyder interesserede producenter til VR-filmprojekt
Ulandssekretariatet ønsker via fire korte VR-film at formidle arbejdsmiljø og arbejdstagerrettigheder på en måde, hvor man på egen krop oplever arbejdsvilkårene for arbejdere i udviklingslande. Idéen med at lave VR-film frem for almindelige film er, at målgruppen går fra at være tilskuere, der betragter de problematiske arbejdsforhold til selv at opleve de udfordringer arbejdere i udviklingslande står med. Frem for at se en film med en arbejder, der står på et fem etagers højt stillads uden sikkerhedsudstyr og svajer i vinden, mærker de selv, hvordan stilladset svajer under deres fødder, og hvordan det giver et sug i maven, når de kigger ned mod jorden.
Målgruppe
VR-filmene skal bl.a. anvendes som en del af en karavane, der når ud til 5-10 erhvervsskoler. Den primære målgruppe er derfor unge på erhvervsskolerne, men filmene skal også være interessante for både fagbevægelsens bagland og den brede befolkning.
VR-filmene skal både kunne lokke tilskuere til en stand uden for eksempelvis en erhvervsskole eller en virksomhed, hvor vi opstiller en VR-funktion med 1-3 professionelle VR-briller. Men VR-filmene skal også kunne fungere som en del af undervisningen på erhvervsskoler, hvor studerende/lærlinge sidder hjemme med deres smartphone og et par billige VR-briller i pap og lærer om arbejdsforhold og arbejdstagerrettigheder i udviklingslandene. Filmene skal med andre ord både være underholdende/fascinerende OG indeholde reel læring.
Idéen er at lade filmene tage udgangspunkt i forskellige sektorer, som matcher nogle af uddannelserne på de erhvervsskoler, vi besøger, og desuden at lade VR-filmene tage udgangspunkt i arbejdssituationer, som en stor del af de studerende på de nævnte uddannelser kan spejle sig i og/eller vil finde fascinerende. Derudover er det målet, at filmene både skal vise arbejdsforhold i privat og offentligt regi – og ikke mindst i den uformelle økonomi.
VR-filmene kan således tage udgangspunkt i:
- Byggesektoren: Når man tager VR-brillerne på, befinder man sig måske pludselig i 5. sals højde på et usikkert stillads, der svajer i vinden, uden at være spændt fast eller bære beskyttelsesudstyr. Her balancerer man rundt med tungt værktøj, spande osv. Evt. også fokus på ledninger og el-installationer, der hænger filtret sammen på måder, som ikke var gået i DK.
- Sundhedssektoren: Så snart man har VR-brillen på, befinder man sig eksempelvis på en overfyldt sundhedsklinik i Østafrika, som med danske øjne mangler helt basalt udstyr, er voldsomt underbemandet og uhygiejnisk.
- Tung industri: Med VR-brillerne på går man rundt i eksempelvis et stålvalseværk i Østafrika. Der er åben ild, ekstremt varmt og hektisk, og overalt ligger store bunker stål. Arbejdsulykker, hvor de store maskiner pludselig kapper en hånd eller en finger lurer.
- Uformel økonomi: Når man har VR-brillerne på, befinder man sig måske bag på en motorcykel-taxa (boda boda), som med halsbrækkende fart slår zig zag mellem hullerne i vejen og maser sig ind og ud mellem de andre trafikanter. Turen ender med et hektisk besøg på det lokale marked, hvor arbejdere i den uformelle økonomi falbyder varer.
Filmene kan eventuelt være bygget op a la ”find 5 fejl”, så målgruppen efterfølgende skal kunne finde 3-5 ting, der ikke ville være gået i Danmark.
Format:
4 VR-film af cirka 3-5 minutters varighed.
Logistik:
For at lette logistikken, skal alle VR-filmene optages i Østafrika – gerne i Kenya, men af hensyn til valget af locations måske også i Uganda.
Vi stiller ressourcepersoner fra Ulandssekretariatets kontor i Arusha til rådighed, og vil ligeledes have mulighed for at følge coronasituationen og muligheder for at rejse og lave optagelser i Kenya og Uganda tæt via vores Arusha-kontor.
Der ønskes et bud på:
- Hvordan de enkelte VR-film kan bygges op og fortælles.
- En beskrivelse af, hvordan det lavpraktisk kan lade sig gøre at producere de enkelte film (fx vha. droneoptagelser eller lignende. Ulandssekretariatet yder al mulig faglig og praktisk støtte til projektet og hjælp ift. research af locations og kontakter i Østafrika).
- Det praktiske setup: Hvor stort et hold vil skulle sendes afsted til Østafrika og med hvor meget/hvilken type udstyr.
- Hvor mange dages optagelser i Østafrika hver film cirka vil kræve.
- Et detaljeret budget, som tager højde for idé/konceptfase, produktion, post-produktion og andre udgifter.
- En tidsplan, som tager højde for nedenstående overordnede tidsplan.
- Eventuelle dokumenterede erfaringer med produktion af VR-film af denne type samt eventuel erfaring med filmproduktion i Østafrika.
Tidsplan:
April – maj: Valg af filmproducent
Juni – juli: Produktionshold i Østafrika
Ultimo August: Deadline for færdig VR-film
Udgangspunktet for budgettet er 3-400.000 kroner – afhængig af forslagets indhold.
Frist for indsendelse af tilbud: 21.4.2021.
Yderligere spørgsmål kan rettes til kommunikationskonsulent Julie Hjerl Hansen, tlf. 2045 1644, jhh@dtda.dk eller kommunikationsansvarlig Jacob Rosdahl, tlf. 2158 5371, jar@dtda.dk