Bekæmpelse af HIV/AIDS blandt bygningsarbejdere i det sydlige Afrika

Projektnummer: 
696/013
Periode: 
01.08.2007-31.07.2010
Geografisk område: 
Det Sydlige Afrika (Angola, Sydafrika, Zambia, og Zimbabwe)
Udenlandske samarbejdspartnere: 
  • Federation of the Construction and Housing Workers (FSTCH, Angola)
  • National Trade union of Building Materials, Wood and Allied Workers (SNIMCMA, Angola)
  • National Union of Building, Engineering and General Workers (NUBEGW, Zambia)
  • Zimbabwe Construction and Allied Trades Workers Union (ZCATWU, Zimbabwe)
  • Building and Wood Workers International (BWI, Global Union Federation)
Danske samarbejdspartnere: 
Projektbeskrivelse: 

Det Sydlige Afrika er i dag den værst ramte region i verden hvad angår HIV-epidemien, der rammer alle dele af samfundene. Hver 5. voksne er i dag smittet af HIV/AIDS, og epidemien rammer i særlig grad den arbejdsaktive gruppe, som brødføder store dele af befolkningen. 

Byggebranchen i de tre lande Angola, Zambia og Zimbabwe er et specielt følsomt felt, fordi branchen til dels overvejende beskæftiger ufaglærte, uorganiserede - og ofte unge mandlige - løsarbejdere, der migrerer på tværs af lande og landegrænser. Samtidig med, at deres indtægter er afgørende for mange familiers overlevelse i hele regionen, så har deres seksuelle adfærdsmønstre og nomade-lignede livsstil også utilsigtet forværret HIV/AIDS smittens frie bevægelighed i regionen. 

Byggeforbundene i det sydlige Afrika har derfor i gennem de seneste år søgt at redefinere deres rolle og HIV/AIDS indsats på arbejdsmarkedet, fordi beskæftigelses- og ansættelsesformerne er så specielle i byggebranchen, at konventionelle HIV/AIDS og arbejdsmarkedsredskaber ikke er tilstrækkelige. Programmet søger således at styrke fagbevægelsen i byggebranchen til at bidrage til bekæmpelsen af HIV/AIDS med særligt henblik på de sårbare og migrerende bygningsarbejdere på byggepladserne i Angola, Zambia og Zimbabwe. 

Som et led i programmets overordnede strategi om at styrke byggeforbundenes rolle som en aktiv medspiller i kampen mod HIV/AIDS epidemien drejer det sig i første omgang om at styrke deres organisatoriske kapacitet og fortalervirksomhed til at foretage nye slags forhandlinger om HIV/AIDS forebyggelse for at sikre, at koncernbygherrer og underentreprenører overholder (og udvider) overenskomsterne. Dernæst drejer det sig om at organisere de migrerende daglejere, der bevæger sig i gråzonen mellem det aftale-regulerede arbejdsmarked og den uformelle økonomi. Migrerende daglejere opererer uden for offentlighedens lys og lever en nomadetilværelse fra 'byggeplads-til-byggeplads' og tilbage til de midlertidige 'labour camps', som betragtes som HIV højrisiko-områder. 

Den direkte målgruppe for projektet er fagforeningsledere, fagligt aktive, bygningsarbejdere og arbejdsgivere på byggepladserne i det sydlige Afrika. På lidt længere sigt kan programmet også danne grundlag for at videreformidle disse erfaringer til andre faglige organisationer i Afrika. 

Det er på denne baggrund, at Ulandssekretariatet har indgået et samarbejde med det danske BAT-Kartel, den internationale bygningsarbejderføderation "Building and Wood Workers International" (BWI) og fire nationale byggeforbund i hhv. Angola, Zambia og Zimbabwe. 

 

AddToAny

Share/Save