Mellemamerika: Regionalt arbejdsmarkedsinstitut

Projektnummer: 
698/007 (fase II)
Periode: 
fase II: 01.02.2008-31.01.2010 fase I: 01.11.2005-31.01.2008
Geografisk område: 
Costa Rica, Dominikanske Republik, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Republica de Panama
Udenlandske samarbejdspartnere: 
Projektbeskrivelse: 

Projektet støtter den fortsatte opbygning af arbejdsmarkedsinstituttet ISACC - Instituto Sindical para Centro America y Caribe - som blev dannet i 2003. Omkring 30 faglige paraplyorganisationer i Mellemamerika og Caribien har dannet instituttet, som siden 2007 har haft sekretariat i Managua, Nicaragua.

Arbejdsmarkedsinstituttet er skabt for at koordinere aktiviteter og styrke samarbejdet mellem de lokale fagforeninger i landene, med de internationale aktører, som støtter fagforeningerne og de civilsamfundsorganisationer, som beskæftiger sig med arbejdsmarkedsforhold i regionen. Dette sker ud fra en overbevisning om, at en samlet fagbevægelse står stærkere i kampen for at forbedre arbejdstagernes livsvilkår.

Samtidig fungerer instituttet som et ressourcecenter og en fælles platform for fortalervirksomhed. Behovet for at fagbevægelsen samarbejder på tværs af regionen er øget som konsekvens af globaliseringen, som også slår igennem i regionen. Udviklingen skaber nye økonomiske muligheder, som dog ikke nødvendigvis kommer flertallet af befolkningen til gode. Derfor er det vigtigt, at fagbevægelsen i regionen står sammen for at sikre en social dimension i udviklingen. Et aktuelt eksempel fra 2007-2008 er, at fagbevægelsen formulerer fælles postioner og forslag til indholdet i den regionale aftale, som pt. forhandles mellem Mellemamerika og EU.

Projektsamarbejdet støtter nationale aktiviteter i de tre lande Guatemala, Honduras og Nicaragua. Her udvikles nationale handleplaner for fælles tematiske indsatser - eksempelvis om arbejdstagerrettigheder, sociale klausuler i handelsaftaler, arbejdsvilkår i den uformelle økonomi, samt erhvervsudviklings- og beskæftigelsespolitik.

Medlemsorganisationerne har udtrykt deres politiske vilje til at bruge de nødvendige menneskelige ressourcer på at sikre arbejdsmarkedsinstituttet som en økonomisk uafhængig institution på langt sigt. Andre donorer er også begyndt at støtte regionens fagliger organisationer via ISACC, herunder særligt spansk fagbevægelse.

 

AddToAny

Share/Save