Mellemamerika: Unge i servicesektoren

Projektnummer: 
698/007 (fase II)
Periode: 
fase II: 01.02.2008-31.01.2010 fase I: 01.11.2005-31.01.2008
Geografisk område: 
Guatemala, Honduras, Nicaragua
Udenlandske samarbejdspartnere: 
  • Union Network International (UNI)
Projektbeskrivelse: 

UNI har medlemmer i den del af servicesektoren, der særligt siden 1990erne har stået over for omfattende privatiseringer (post- og televæsen, den statslige sygesikring mv.) og/eller er blevet overtaget af multinationale selskaber (eksempelvis banker og teleselskaber). I de tre mellemamerikanske lande, som projektet omfatter, har UNI 13 medlemsorganisationer med et samlet medlemstal på ca. 12.000. Målet med projektsamarbejdet er, at fagforeningerne skal kunne bidrage til at beskytte de yngre ansattes interesser og tale aktivt for social ansvarlighed i beskæftigelsesforhold.

Servicesektoren er i vækst og ved at blive globaliseret, hvilket betyder introduktion af ny teknologi og nye arbejdsorganisationsformer – og som følge deraf tilpasning af arbejdsstyrken. I bedste fald betyder det nye udfordringer for de ansatte, i værste fald massefyringer i de enkelte selskaber. Yngre ansatte er en udsat gruppe inden for sektoren. De skubbes relativt let ud i arbejdsløshed og der er derfor tendens til, at de accepterer usikre jobsituationer og forringelser af arbejdsvilkår.

Chancerne for at de unge kan blive i arbejde eller få andet job på det fleksible arbejdsmarked øges i takt med, at de inddrages som medspillere på arbejdspladsen og har mulighed for efteruddannelse. Det kræver forhandling og social dialog. I projektperioden skal fagforeningerne og deres regionale organisation udvikle mekanismer til at styrke unge i faglige aktiviteter og tale for forbedrede arbejdsforhold, særligt i telekommunikations- og banksektoren. Derved styrkes arbejdstagersidens bud på konkrete spørgsmål om efteruddannelse og arbejdsmiljø, internationale virksomheders ’codes of conduct’ og metoder til sikring af disses efterlevelse.

Det regionale projekt er forankret nationalt. De enkelte organisationers kapacitet til at varetage medlemmernes interesser opbygges gennem udvikling af nationale strategier for øget samarbejde og gennem erfaringsdeling i et regionalt netværk. Der er særligt fokus på at uddanne yngre fagligt aktive og ansatte i brancherne.

PROJEKTRÅDGIVERE

Marcio Monzane, Raúl Requena

AddToAny

Share/Save