Social dialog for vækst og anstændigt arbejde i Colombia

Colombia har i de sidste 50 år været plaget af en blodig borgerkrig mellem regeringen og oprørsgruppen FARC, en konflikt som har kostet over 220.000 mennesker livet og drevet op mod seks millioner mennesker på flugt internt i landet. Den væbnede konflikt har polariseret det colombianske samfund, og forholdet mellem arbejdsgivere og fagforeninger har derfor længe været præget af mistillid. Colombia har længe været det farligste land i verden at være faglig aktiv, og fra 1986 til 2010 blev 2.832 fagforeningsledere dræbt af arbejdsgivere og paramilitære grupper.  Situationen er siden forbedret, da regeringen blandt andet har startet et beskyttelsesprogram for menneskerettighedsforkæmpere.

På trods af konflikten har Colombias økonomi vokset støt, mens fattigdommen er blevet reduceret med 25% siden finanskrisen i 2009.

Regeringen og FARC har de sidste fire år forhandlet en fredsaftale på plads, hvilket skal give de stridende parter amnesti, reducere uligheden gennem en jordreform og sikre repræsentanter fra FARC pladser i parlamentet. Fredsaftalen blev med et snævert flertal afvist ved en folkeafstemning d. 2. oktober 2016, men både regeringen og FARC har tilkendegivet at de vil respektere den indgåede våbenhvile og fortsætte forhandlingerne.

Ulandssekretariatet og Dansk Industri arbejder sammen med den colombianske fagbevægelse og arbejdsgiverforening om at bidrage til et mere stabilt og velfungerende arbejdsmarked i Colombia, der skal skabe inkluderende vækst og anstændigt arbejde. Det gøres ved at

  • Styrke fagbevægelsens og arbejdsgivernes deltagelse indenfor rammerne for to- og treparts forhandlinger på arbejdsmarkedet gennem social dialog.

  • Styrke fagbevægelsens og arbejdsgivernes evner og kompetencer indenfor social dialog på virksomhedsniveau gennem uddannelse i arbejdstagerrettigheder, forhandling og konfliktløsning.

Den sociale dialog mellem fagbevægelse og arbejdsgivere vil blandt andet hente inspiration i den danske model. Derfor har parterne været på en fælles studietur i Danmark, hvor de besøgte danske virksomheder, fagforeninger, DI og arbejdsretten, for at lære hvordan et tillidsfuldt forhold og dialog mellem arbejdsmarkedets parter kan være til gavn for både arbejdere og arbejdsgivere.

I Colombia forberedes en række uddannelsesforløb for fagforeningsledere og tillidsmænd, mens der på nationalt niveau arbejdes sammen med arbejdsgiverne om lovforslag, der skal sikre en bedre dialog på arbejdsmarkedet.

Projektet forventes at køre i tre år fra: Januar 2016 - December 2018.

 

AddToAny

Share/Save