Netværk og kooperativer skal styrke ’uformelle’ arbejdere

Et projekt, der skal øge produktivitet, skabe arbejdspladser og sikre anstændige arbejdsvilkår.

Omtrent 90 procent af arbejdsstyrken i de fire vestafrikanske partnerlande Benin, Ghana, Niger og Sierra Leone opererer i den uformelle økonomi. Fælles for alle disse arbejdere er, at de er præget af fattigdom, har lav eller ingen uddannelse og beskedne læse- og skrivefærdigheder. De har heller ingen sikkerhed for indkomst og arbejder under ringe vilkår.

Dette allianceprogram er et nyt, eksperimentelt program mellem Ulandssekretariatet, Håndværksrådet og Uddannelsesforbundet i Danmark. Programmet skal klæde fagbevægelsen i de fire lande på til at støtte arbejderne i den uformelle økonomi i at danne forretningsnetværk og kooperativer. Ideen er, at netværkene skal øge produktiviteten, skabe arbejdspladser og sikre anstændige arbejdsvilkår.

Samarbejdspartnere i de fire programlande er landsorganisationerne, som de seneste år har formået at organisere tusindvis af arbejdere i den uformelle økonomi. Som sociale partnere på arbejdsmarkedet har de en god position til at støtte disse netværk.

Programmet fokuserer på arbejdere i fire forskellige brancher, hvor der er betydelige muligheder for at styrke deres indkomster og forbedre deres virksomheder. Det drejer sig om

  • Skræddere i Benin
  • Små-restauratører i Ghana
  • Damefrisører/producenter af hårprodukter i Niger
  • Fotografer i Sierra Leone
Foto: David Brazier (fra arkiv)

Gennem arbejdet med disse fire grupper udvikler de faglige organisationer et sæt bæredygtige strategier til at etablere mindre private eller kooperative virksomheder. Strategier, som fremover kan bruges i andre brancher og dermed bidrage til at skabe mere beskæftigelse og anstændigt arbejde i Vestafrika.

En fremtidig anden fase af programmet vil fokusere på at udvikle og styrke repræsentative erhvervs- og arbejdsgiver­organisa­tioner for små og mindre virksomheder.

Programmet løber fra 1. januar 2013 til 31. december 2014.


Læs mere om projektet

Kontakt medarbejderne i Afrika-afdelingen i København

AddToAny

Share/Save