Vor mand i Tunesien

Af Lene Frøslev, Ulandssekretariatet
25. juni 2015
Sami Saïdana er Ulandssekretariatets nye internationale rådgiver i Tunesien. Han skal bl.a. bidrage til opbygning af social dialog mellem fagbevægelse, arbejdsgivere og regering i Tunesien og Marokko.

Sami Saïdana (50) er født og opvokset i Tunesiens tredjestørste by, Sousse, og han kender derfor i detaljer landets politiske historie. Han har dog boet og arbejdet i Danmark mere end sit halve liv. Det var kærligheden, der bragte ham til Aarhus i 1987, og på Aarhus Universitet tog han kandidateksamen i etnografi og socialantropologi. Derefter arbejdede Sami i mange år med integrationsspørgsmål i Aarhus.

“Det har altid været min drøm at komme til at arbejde med Nordafrika og Mellemøsten og at kunne bidrage med den erfaring, jeg har fra Danmark. Det er attraktivt at arbejde på Ulandssekretariatets værdigrundlag og støtte fagbevægelsen i en demokratisk proces,” siger Sami Saïdana.

Sami sidder på Ulandssekretariatets regionalkontor i Tunis. Han afløser Sofie Okkels Birk, som efter Det Arabiske Forår i 2011 var Ulandssekretariatets første landerepræsentant.

Støtte til reformer

Ulandssekretariatets fokus i regionen er at støtte de demokratiske reformprocesser og styrke fagbevægelsens evne til at indgå i social dialog med arbejdsgivere og regering. I Marokko fokuseres på - sammen med Dansk Industri - at styrke den sociale dialog på arbejdsmarkedet. I Tunesien støttes den største faglige organisation UGTT (Union Générale Tunisienne du Travail), der meget aktivt er gået ind i landets igangværende reformprocesser.

“UGTT er en hovedaktør i reformprocessen, og en af udfordringerne er at opbygge en konstruktiv social dialog på arbejdsmarkedet,” siger Sami Saïdana.

Han peger på, at dialogen både skal opbygges med arbejdsgiverne og regeringen, men at der også kan være en udfordring i forhold forhandlingsevnen i de tilknyttede fagforeninger. For eksempel er strejker ikke altid populære, og derfor er UGTT også optaget af, at organisationens omdømme i samfundet ikke bliver skadet.

Til kamp mod terrorisme

En stor samfundsudfordring i Tunesien lige nu er den terrorisme, der har ramt landet. Senest med terrorangrebet mod nationalmuseet i Tunis i marts, hvor 22 mennesker blev dræbt. Islamisk Stat har taget ansvaret for angrebet.

“UGTT føler et meget stort ansvar for at være med til at bekæmpe ekstremisme og terror. Både ved udadtil at være med i de store anti-terror demonstrationer. Og samfundsmæssigt ved sammen med regeringen og andre organisationer i civilsamfundet at udvikle en strategi for terrorbekæmpelse. Her SKAL UGTT have en rolle,” siger Sami Saïdana.

Han understreger, at hans og Ulandssekretariatets vigtigste rolle i Tunesien er at støtte UGTT i den reformproces, man er i gang med. Både indadtil i organisationen og udadtil som en del af den overordnede demokratisering i Tunesien.

UGTT's hovedkvarter i Tunis. Foto: Aymen Ben Mansour

AddToAny

Share/Save