Værktøj til den anden side af jorden

Af Henrik Als, Ulandssekretariatet
18. april 2016
15 paller med 3,5 tons brugt værktøj blev en kold fredag morgen i april afhentet i en container og sendt afsted til Filippinerne. Det er fagligt aktive i Ringkøbing-Skjern, som i solidaritet med trængende kolleger i udviklingslandene har samlet ind.
TV MidtVEST interviewer fællestillidsmand Michael Lisbjerg om værktøjsindsamlingen. Foto: Henrik Als

Det er syv stolte og lettede, organiserede arbejdere, der er samlet i landsbyen Tim godt 10 km nord for Ringkøbing denne kolde morgen i april. De kommer fra maskinfirmaer i området, og som lokale tillidsvalgte i Dansk Metal og 3F kan de endelig se frugterne af hundrede af timers anstrengelser med at indsamle brugt værktøj til Filippinerne, nærmere bestemt ACIW (Association of Construction and Informal Economy Workers).

ACIW organiserer fattige bygningsarbejdere, som oftest ikke har mulighed for at få en uddannelse. De 3,5 tons værktøj skal installeres i ACIW’s træningscenter. Det betyder, at de kan uddanne flere og bedre bygningsarbejdere, som dermed vil få højere løn og sikrere jobs.

Forud havde de vestjyske tillidsmænd brugt rigtig mange timer i deres fritid med at opdrive værktøjet hos de mange maskinfirmaer i området. Og de er udelukkende blevet mødt med åbne arme på virksomhederne. Mange steder var virksomhederne kede af ikke at have noget værktøj at give til projektet. I alt 14 firmaer donerede værktøj, og en enkelt endda udskrev endda en check til indkøb af nyt værktøj.

Godt værktøj og spåner

Værktøjet står klar til at blive puttet i en stor container. ”De får endda nogle spåner med”, siger Michael Lisbjerg og kigger på værktøjet.

Han er fællestillidsmand på Vestas – og en glad mand i dag. Han slår fast:

”Det er jo ikke noget gammelt skrot. Det er meget anvendeligt og brugbart værktøj”.

Det brugte, men anvendelige værktøj er fremme i Fillippinerne i slutningen af maj. Foto: Henrik Als

De 15 paller rummer blandt andet en gevindskærer, svejseapparater, cementblandere, murerudstyr, udsugningsanlæg og også en del specialværktøj.

Det imponerende hovednummer er dog et helt og fuldkomment smedeværksted.

Vil gøre en forskel for kollegerne

Men hvorfor vælger disse arbejdere at bruge en stor del af deres fritid på et projekt som dette. Svaret kommer prompte og entydigt fra alle:

”Vi vil gøre en forskel”, siger de med en mund.

”Det er forskel på liv og død,” fortsætter Helge Albertsen, regional formand for LO og lokalformand Dansk Metal i Ringkøbing. 

Nu er værktøjet på vej med skib over til den anden side af jorden. Med kollegial hilsen fra Vestjylland fra en flok mænd, som er stolte og lettede over, at de endelig kan se frugterne af deres indsats.

Værktøjet ankommer til Filippinerne i maj. Inden det tages i brug vil der være en grundig oplæring i hvordan det fungerer.

Læs en reportage fra indsamlingen her

Vil du engagere dig. Læs om solidaritetsprojekterne her

AddToAny

Share/Save