Usle arbejdsvilkår i fodboldindustrien

VM i Sydafrika er en fest - men ikke for alle. De arbejdere, der laver spillernes fodbolde, har ikke meget at juble over. For dem er underbetaling, diskrimination, overarbejde og undertrykkelse en del af den daglige kost.

Indiske kvinder, der arbejder dagen lang med at sy fodbolde, får ussel løn og ringe arbejdsvilkår. Billede fra ITUC

Efter hård kritik underskrev fodboldproducenter for 13 år siden "Atlanta-aftalen", hvor de forpligtede sig til at rydde op i branchen og gøre op med de krænkelser og urimelige arbejdsvilkår, som mange af fodbold-syerskerne led under.

Men rapporten, "Missed the Goal for Workers: The Reality of Soccer Ball Stitchers", fra den amerikanske NGO Labor Rights Forum (ILRF) viser, at arbejdsforholdene stadig er under al kritik. I Kina, Indien og Thailand er lønningerne under det lovbestemte minimum og arbejdsdagene ofte på 12-13 timer. Endnu værre ser det ud for de indere, der arbejde hjemme med at sy fodbolde. Her når lønnen helt ned på 0,35 dollar på bold - og to til fire bolde er, hvad det kan blive til på en arbejdsdag.

FIFA må tage ansvar

Fair Alliance, som består af Clean Clothes Campaign (CCC), Den internationale sammenslutning af fagforeninger (ITUC) og Det internationale forbund for tekstil-, beklædnings- og læderarbejdere (ITGLWF), har bedt FIFA regere på rapporten.

"Disse arbejdsbetingelser er helt uacceptable. FIFA må tage konkrete skridt for at sikre, at menneskerettighederne bliver overholdt overfor alle, der beskæftiger sig med produktion af fodbolde," siger Patrick Itschert, der er generalsekretær for ITGLWF.

Det er en skandale ITUC har inviteret FIFA til en diskussion af, hvilke foranstaltninger, der skal til for at få give arbejderne bedre vilkår.

"Det er en skandale, at så mange arbejdstagere er udsat for en så forfærdelig udnyttelse i en industri, der genererer så meget velstand, og vi ser gerne, at FIFA går forrest og sikrer en fair aftale for disse arbejdstagere," siger generalsekretær i ITUC, Guy Ryder.

Læs mere på ITUC's hjemmeside

 

AddToAny

Share/Save