Ulandssekretariatet i Cambodja:Støtte til ulovligt fyrede hotelarbejdere

Af Lene Frøslev og Visitacion E. Apostel
Mens de internationale turister slapper af ved swimmingpoolen eller forbereder en udflugt på elefantryg til den overdådige Angkor Wat tempel-ruin i Cambodja, så kæmper de primært kvindelige hotelarbejdere på to af Siem Reaps luksusresorts for deres ret til at organisere sig.

67 hotelarbejdere har i månedsvis kæmpet for deres ret til et anstændigt arbejde og en rimelig løn. Men de er blot blevet mødt med sagsanlæg og de franske hotelejeres udokumenterede påstande om, at de fyrede arbejdere har forsøgt at forgive ejerne og hotelgæsterne, og at de skulle have ødelagt hotellets bygninger under protest-demonstrationer foran hotellerne.

Sagen startede i juli sidste år på de fransk-cambodjansk ejede luksushoteller Angkor Village Hotel og Angkor Village Botanical Resort Hotel i Sien Reap. Gæsterne på hotellernes billigste værelser betaler pr. nat hvad der svarer til en arbejders gennemsnitlige månedsløn. Alligevel har de 90 ansatte gang på gang oplevet problemer med at få deres løn, at hotelejerne ulovligt tilbageholdte dele af lønnen, og at arbejderne blev nægtet at holde ferie og fridage.

I juli fik de ansatte nok og krævede deres rettigheder igennem den nystartede fagforening, Cambodian Tourism and Service Workers’ Federation (CTSWF). Herunder retten til at organisere sig.

Hotelejeren, Olivier Piot, og hans cambodianske kone, Tep Vantho, begyndte systematisk af fyre de ansatte, der insisterede på deres lovmæssige ret til at være medlem af fagforeningen. Og den 6. august 2011 var 67 af hotellernes 90 ansatte blevet ulovligt fyret.

Vicedirektøren i fagforeningen CTSWF, Sok Narith, fortæller, at en af de første, der blev fyret, var fagforeningens lokale kasserer, Chan Chakriya. Hun blev af hotelejerne beskyldt for at ville forgifte dem, og da Chakriya ikke ville underskrive et brev, hun ikke kunne få lov til at se indholdet af, så blev hun omgående smidt på porten.

Hendes kolleger på hotellerne demonstrerede for at få deres fyrede kollega genansat. Men i stedet blev alle 67 afskediget.

Ifølge turisme-fagforeningen er arbejdsforholdene på de to hoteller en klar overtrædelse af Cambodjas arbejdsmarkedslovgivning. Og 2. august sidste år indledte de fyrede en månedlang demonstration foran de to luksushoteller med krav om genansættelse.

Aktionerne har fået en vis folkelig opbakning og medført en del medieomtale På et tidspunkt i oktober sidste år var mellem 200 og 300 demonstranter mødt op - nogle havde rejst helt fra hovedstaden Phnom Pen - for at støtte arbejderne. Til trods for et stort politiopbud.

Ifølge fagforeningen har hotelejerne afvist et krav fra voldgiftsretten om at genantage de fyrede. Og siden har retssagerne bølget frem og tilbage. Først dekreterede Siem Reaps provinsdomstol, at samtlige fyrede skulle have deres jobs igen. Men hotelejerne afviste, og senere omstødte appelretten den første afgørelse.

Fagforeningen har beskyldt appelretten for at ligge under for pression fra hotelejernes politiske kontakter.

Siden har omkring en tredjedel af de fyrede accepteret en kompensationspakke på en halv månedsløn for hvert år, de har været ansat. Det vil ifølge fagforeningen betyde kompensation på mellem 300 og 1.000 dollar - mindre end prisen på en uges ophold på hotellerne.

Efterfølgende har hotelejerne lagt sag an mod de fyrede arbejdere med beskyldning om, at de havde ødelagt hotellet under en af demonstrationerne sidste år. Den sag var igen for retten i sidste måned, men der er endnu ingen endelig afgørelse på striden.

Ulandssekretariatet støtter hotelarbejdernes kamp for anstændige arbejdsforhold. Det sker igennem partnerskabet med de tre store faglige hovedorganisationer i Cambodja.

Dette samarbejde har gennem årene betydet forbedringer af såvel individuel som institutionel art. Og de nuværende projekter har netop fokus på at forbedre både arbejdernes rettigheder og menneskerettighederne.


De tre organisationer, Ulandssekretariatet samarbejder med i Cambodja, er:

Cambodian Labour Confederation (CLC)
Cambodian Confederation of Trade Unions (CCTU)
National Union Alliance Chamber of Cambodia (NACC)

 

AddToAny

Share/Save