Uddannelse med til at gøre skraldesamleres arbejde formelt

Gennem faglig og politisk uddannelse lærer lokale affaldssamlere rundt om på Brasiliens lossepladser at organisere sig i kooperativer. De lokale fællesskaber hjælper dem til at blive en del af det formelle arbejdsmarked og er med til at sikre dem trygge arbejdsforhold.

Kooperativer for affaldssamlere vinder frem rundt om i Brasilien. Det er nationalbevægelsen for affaldssamlere, MNCR (Movimento Nacional Dos Catadores), der uddanner de mange arbejdere i at organisere sig politisk og dermed sikre større indflydelse på forholdene, som de arbejder under.

Typisk er uorganiserede arbejdere i den brasilianske skraldeindustri en del af det uformelle arbejdsmarked, hvor rettigheder som en arbejdskontrakt, løn under sygdom, barsel, sikkerhed og sociale forsikringer er ikke-eksisterende. Men gennem kooperativerne har affaldssamlerne sikret sig formelt samarbejde med blandt andet staten, hvilket betyder, at mange af dem er kommet væk fra de farlige forhold på lossepladserne og over på kontrollerede opsamlingspladser.

I Ulandssekretariatet arbejder vi med at flytte folk til den formelle økonomi, så de kan arbejde under ordnede forhold og med tilhørende rettigheder.

Se Matilde fortælle meget mere om, hvad hun og hendes kollegaer har opnået gennem deres kooperativ i filmen.

 

AddToAny

Share/Save