Styret strammer grebet i Bahrain

Af Peter Rasmussen
3. januar 2013
Halvandet år efter det arabiske forår straffer styret i Bahrain stadig fagligt aktive for deres kamp for demokrati. For nylig blev formanden for landets lærerforbund idømt fem års fængsel.

Tortur, mishandling og fængslinger af fagligt aktive. Det er blot nogle af de anklager, det internationale samfund retter mod den lille arabiske ø-stat Bahrain.

Baggrunden er oprøret under det arabiske forår, som i Bahrain blev slået hårdt ned med støtte fra saudiske soldater. 80 blev dræbt, og omkring 4.000 arbejdere blev fyret, fordi de deltog i den generalstrejke, der var centrum i opstanden i 2011.

De strejkende gik på gaden for demokrati og flere rettigheder for landets shia-muslimske flertal. Bahrain regeres af den sunni-muslimske Kong Al-Khalifa.

Halvandet år efter opstanden er regimet i Bahrain stadig i fuld gang med at straffe fagforeningsledere og aktivister. Samtidig er retten til at demonstrere blevet indskrænket betydeligt.

 

Faglig leder fem år i fængsel

”Styret strammer lige nu grebet om demokratibevægelsen med støtte fra regionens stærke spiller, Saudi-Arabien. På den måde har opstanden indtil nu betydet færre frihedsrettigheder, ikke flere,” vurderer Thomas Fibiger, ekstern lektor på Aarhus universitet og ekspert i Mellemøsten.

Bahrain fagbevægelse
Arkivfoto: Ulandssekretariatet

Mahdi Abu Dheeb er formand for Bahrains lærerforening og en af dem, der har mærket styrets hævn. Han har siddet i fængsel siden april 2011, og i november 2012 blev han idømt fem års fængsel for sin rolle under generalstrejken.

”Det eneste, han gjorde, var at indkalde til strejke i sin egenskab af fagforeningsleder. Han udøvede blot sin ret til at ytre og forsamle sig. Det er bestemt ikke en forbrydelse,” lyder kommentaren fra Philip Luther, Amnesty International.

 

Læger og sygeplejersker dømt

Faglige og politiske ledere er ikke de eneste, der er i farezonen: I løbet af efteråret har 29 læger og sygeplejersker fået stadfæstet domme på op til fem års fængsel. Deres forbrydelse var at behandle sårede demonstranter under opstanden. Anklagerne lød på ”kidnapning og opbevaring af våben.”

FN har fordømt regimets undertrykkelse, men ifølge Thomas Fibiger har omverdens reaktion været ret tilbageholdende.

”Vesten og ikke mindst USA har en interesse i et stabilt Bahrain, blandt andet på grund af landets olie. Samtidig har kongefamilien opnået en vis forståelse ved at fremstille oprøret som religiøst betinget og spille på en frygt for et nyt Iran,” forklarer han.

Religion er dog kun en del af historien:

”De demokratiske og arbejdsmarkedspolitiske krav er helt centrale i bevægelsen, der faktisk går mange årtier tilbage. Derfor er håbet om mere demokrati stadig til stede i landets befolkning,” siger Thomas Fibiger.

Bahrains faglige landsorganisation, GBFTU, forsøger ihærdigt at skabe bevågenhed om forholdene blandt andet gennem FN’s arbejdsorganisation ILO.  FN’s trepartsorgan skal næste år behandle en klage over, at 500 strejkende stadig ikke har fået deres job tilbage. Repræsentanter fra styret er rasende over sagen og hævder, at tallet er betydeligt lavere.

 

Bahrains LO får konkurrent

Midt i november kom styrets modtræk til den uafhængige fagbevægelse. Støtter af regeringen dannede et konkurrerende LO med det karakteristiske navn, BLUFF (Bahrain Labour Union Free Federation).

Ifølge BLUFF’s leder Bassim Kuwaitan er det gamle LO blevet for politisk.

”GBFTU indkaldte til strejke sidste år på grund af politiske spørgsmål. Det var ulovligt. Fagforeninger bør holde sig fra politik,” siger Bassim Kuwaitan til det britiske nyhedsmedie BBC.

Han oplyser, at BLUFF tæller 12 fagforeninger og 13-15.000 medlemmer.

Det er langt fra usædvanligt at danne regeringsvenlige foreninger som modspil til uafhængige bevægelser i Bahrain.

”Under opstanden sidste år så man, hvordan den ene af landets menneskeretsorganisationer var stiftet af regimet selv og derfor havde et helt andet fokus, end de andre,” siger Thomas Fibiger.

Flere iagttagere er da også kritiske over for den nye organisation:

”BLUFF er et åbenlyst forsøg på at skabe splittelse i fagbevægelsen,” mener Cathy Feingold fra den internationale afdeling af USA’s landsorganisation AFL-CIO.

Hun ærgrer sig over, at USA i september i år underskrev en ny frihandelsaftale med den lille ø-stat på trods af de mange overgreb:

”Hvad er den bedste måde at bekæmpe voldelig undertrykkelse, skueprocesser og tortur? I tilfældet Bahrain er det åbenbart at inddrage landet i USA’s handelsplaner og tilbyde stilhed, mens regimes knuser oppositionen,” siger Cathy Feingold.

En uafhængig undersøgelseskommission påviste i november 2011, at regimet i Bahrain har anvendt systematisk tortur og mishandling af fanger. Mindst fem er blevet myrdet under tortur.

AddToAny

Share/Save