Egyptens erhvervsliv må gå i dialog med arbejderne

Af Gladis Johansson
10. juli 2013
Den frie fagbevægelse ruster til dialog i overgangsperioden til nye, demokratiske valg i Egypten. Og nu får fagbevægelsen opbakning fra Samir Radwan, økonom og tidligere finansminister. Erhvervslivet er nødt til at lytte til arbejderne, mener han.

Ulandssekretariatet i Radio24syv

Hør eller genhør indslaget fra i morges 10. juli i 24syv Morgen, hvor Henrik Als, afdelingsleder i Ulandssekretariatets Mena-afdeling, fortæller om fagbevægelsens rolle i den nyeste udvikling i Egypten.

I næste uge begynder den uafhængige fagbevægelse EFITU, Ulandssekretariatets samarbejdspartner, sit arbejde med at få sat sit såkaldte ’Egypt Initiative’ på skinner. Et initiativ, der skal samle organisationer og partier til et bredt samarbejde og national dialog for at få løst Egyptens presserende sociale og økonomiske problemer.

EFITU, som i lighed med den uafhængige fagbevægelse EDLC og den tidligere statslige ETUF støttede militærets afsættelse af præsident Mohamed Morsi i sidste uge, har meldt ud, at man vil holde sig fra at strejke i den kommende tid. Det sker for at give de bedste betingelser for den køreplan, som militæret har lagt for de kommende måneder frem mod nye valg til parlament og præsidentpost.

Det er alt sammen tegn på, at Egyptens frie fagbevægelse er ved at flytte sig fra at være en protestbevægelse til at være en dialogbaseret organisation og en seriøs medspiller i et nyt Egypten, mener Henrik Als, afdelingsleder for Mena-afdelingen i Ulandssekretariatet:

”EFITU tager nu et proaktivt valg om at være en seriøs aktør, der er med til at bygge et nyt samfund op med en helt nødvendig regulering af arbejdsmarkedet gennem social dialog med arbejdsgivere og stat,” siger han.

 

frie fagbevægelse Egypten
Erhvervslivet må forstå, at det skal lytte til fagbevægelsen, mener egyptisk økonom. Arkivfoto: Tine Harden

Opbakning fra tidligere minister

I går udpegede Egypten en midlertidig premierminister, økonomen og den tidligere finansminister Hazem el-Beblawi. Hans udnævnelse skete efter flere dages politisk tovtrækkeri, hvor flere andre kandidater blev vraget.

En af dem, der har været nævnt som kandidat, er Samir Radwan, ligeledes økonom og tidligere finansminister under den diktator Mubarak. I et interview i dag til den engelsksprogede, egyptiske netavis Ahram Online siger han, at erhvervslivet er nødt til at forstå, at det vil lide samme skæbne som Det Muslimske Broderskab, hvis ikke det lytter til arbejderne. Han understreger behovet for social dialog:

”Vi har brug for en social kontrakt mellem regering, erhvervsliv og arbejdere. Ideen er at møde i hvert fald dele af arbejdernes krav i bytte for suspenderingen af strejker i overgangsperioden,” siger Samir Radwan til Ahram Online.

Han nævner mindstelønnen og arbejdsløsheden som nogle af de vigtigste emner at tage fat på. Netop indførelsen af en mindsteløn og en handlingsplan mod den hastigt voksende arbejdsløshed var de to største krav, fagbevægelse gik til dette års 1. maj demonstrationer med.

 

Ny forfatning

Da militæret afsatte præsident Mohamed Morsi efter massive folkelige demonstrationer med krav om hans og hans parti Det Muslimske Broderskabs afgang, suspenderede militæret samtidig landets omstridte forfatning.

Et nyt udkast til forfatning ventes fremsat inden for en måned og skal præsenteres for en bred forsamling af 50 repræsentanter for politiske partier og organisationen. Ingen repræsentanter er endnu udpeget, men også her forventer EFITU at være med.

AddToAny

Share/Save