Små Hænder - kan også skrive!

Tre kroner om dagen- er hvad en børnearbejder i Bangladesh kan tjene. Ud af verdens 250 millioner børnearbejdere bor de 10 til 15 millioner i Bangladesh.

Små Hænder – kan også skrive! – er titlen på en film lavet af Frode Højer Pedersen i samarbejde med Ulandssekretariatet. for Danmarks Radio. Filmen sendes søndag den 15. december klokken 13.40 på Danmarks Radio 1 (DR1). Den fortæller historien om tre børnearbejderes liv, vilkår og håb i industrikvarteret Tongi. Samtidig giver filmen et bud på, hvad vi i Danmark kan gøre for at hjælpe børnene og deres familier. Også så de igen kan hjælpe andre – som ringe i vandet. Filmen kan rekvireres ved henvendelse til Ulandssekretariatet. For at skaffe mad nok til familien må mange bengalske forældre sende deres børn i fuldtidsarbejde i en alder, hvor danske forældre sender deres børn til fodbold eller ridning. Ingen forældre i verden foretrækker at sende deres børn i arbejde frem for i skole, men ofte har de ikke noget valg – med mindre de får hjælp.

Child Labour Elimination Project (CLEP) er et samarbejde mellem fagbevægelsen i Bangladesh og Ulandssekretariatet. Formålet er at uddanne og ruste 800 – 1.000 børn over tre år, så de kan vise andre, at deres liv kan forandres. Projektet går ud på at give 12 til 14-årige børnearbejdere, der alle kommer fra et fattigt industri-slumkvarter, undervisning og oplæring i færdigheder, forståelse for arbejdstager-rettigheder og mulighed for bedre jobs. Filosofien bag projektet er, at vise hvordan børn, fagbevægelse, arbejdsgivere og familie sammen kan ændre på de forhold der fastholder børnene i arbejde og forhindrer dem i skolegang.

Lægehjælp søges! – er titlen på en landsindsamling Ulandssekretariatet kører for at hjælpe børnene med adgang til lægehjælp og basal sundhed.Uden socialt sikkerhedsnet og adgang til et sundhedssystem, der fungerer, er sygdom en katastrofe. Selv en simpel halsbetændelse kan vælte budgettet. I Bangladesh er der ingen sygedagpenge og ingen offentlig sygesikring. Langt de fleste læger kræver kontant betaling ved indgangen. I Bangladesh dør børn af sygdomme, som vi i Danmark næsten har glemt eksisterer Projektet er støttet af penge fra salget af Danmarks Radios julekalender.

I december sidste år viste DR udsendelsen ”Små Hænder – Børnearbejde i Bangladesh”. Den handler om de børn, og den virkelighed projektet arbejder med. Man kan hjælpe børnene ved at give penge. De indsamlede penge går ubeskåret til en sygeforsikring for børnene og deres familier.

Indsamlingen kører frem til januar 2004 og pengene kan indbetales på giro-nummer: 1-658-8261. Flere oplysninger og artikler til fri afbenyttelse kan findes på vores hjemmeside: www.ulandssekretariatet.dk

Med venlig hilsen Steen Christensen, sekretariatsleder, Ulandssekretariatet

AddToAny

Share/Save