Skab vækst og beskæftigelse i nærområderne

Af Ulandssekretariatet
Besparelserne på udviklingsbistanden bør føres tilbage, så Danmark kan yde en ambitiøs indsats i nærområderne.

Sidste år gennemførte Danmark historisk store besparelser på udviklingsbistanden, samtidig med at man overførte penge fra udviklingsbistanden til modtagelsen af asylansøgere. Dermed faldt udviklingsbistanden til det laveste niveau i 40 år – og Danmark blev den største modtager af dansk udviklingsbistand med 4,4 milliarder kroner.

Siden da er presset på Danmarks grænser aftaget drastisk, og i 2017 forventer regeringen at bruge 3 mia. mindre på asyl- og udlændinge-området, men kun en enkelt milliard bliver ført tilbage til udviklingsbistanden. Samtidig skal der bruges en halv milliard mere på humanitær bistand (som vil udgøre små 2,4 mia. i 2017).

Når der er lagt til og trukket fra, ender regnestykket med, at udviklingsbistanden i 2017 vil falde med yderligere 210 millioner kroner.

Der er god grund til at se på, hvordan den (nedbarberede) udviklingsbistand skal prioriteres. For Danmarks fokus retter sig i høj grad mod humanitær bistand i de såkaldte nærområder. Det er der naturligvis flere gode grunde til, blandt andet krige og konflikter. Men det er også uambitiøst og kortsigtet – og dermed kommer bistandsbesparelserne til at fremstå uanstændige.

Hvis regeringen ønsker at være med til at begrænse migrant- og flygtningestrømme og forbedre vilkårene i nærområderne, er det logiske valg at tilbageføre besparelserne på udviklingsbistanden og dermed opretholde den humanitære bistand, samtidig med at man støttede den langsigtede udviklingsbistand for at skabe vækst og beskæftigelse i nærområderne. Hvilket i øvrigt ville være et eksempel til efterfølgelse for hele Europa.

Det ville bidrage til løsningen af et meget komplekst problem, som har et såre simpelt udspring: nemlig at mennesker bevæger sig over landegrænser, ja hele kontinenter, af to grunde: finde sikkerhed og at opretholde en anstændig tilværelse.

AddToAny

Share/Save