Sammen med baglandet - kampagne 2017-2018

Ulandssekretariatet sætter i 2017-2018 fokus på solidaritet. Det gør vi med vores kampagne "Sammen med baglandet", som blev skudt i gang i forbindelse med vores nytårskur. Den har fokus på det engagement, der lægges i diverse solidaritetsprojekter ude i forbundene. Nu er udstillingen på turné hos de forskellige forbund.
Dansk Sygeplejeråd støtter sygeplejersker og hjælper med uddannelse af tillidsfolk i at forhandle med ledelsen i sundhedssystemet i Bolivia.

Fagbevægelsen har international solidaritet i sit DNA. International solidaritet er ikke kun et begreb af historisk interesse, tværtimod har det vel aldrig været mere aktuelt i vores globaliserede tidsalder. I vores del af verden har vi godt nok en fagbevægelse, men udenfor Europas grænser eksisterer såvel gamle styrkeforhold som grov udbytning stadig.

Det understreges af den globale ulighed, hvor en håndfuld mennesker ejer lige så meget som verdens 3,5 milliarder fattigste mennesker. Det viser sig i de vanskeligheder, fattige lande har ved at indgå i verdenshandlen eller i den globale arbejdsdeling, hvor lande i Asien syr tøj til hele verden til alt for lave lønninger.

Andelen af fattige er faldet verden over – blandt andet på grund af en voksende middelklasse i lande som Kina og Indien – mens det reelle antal af fattige er steget. Det er globale problemer, som vi er nødt til at forholde os til. Tænk bare på, hvor meget flygtninge- og migrantkrisen har ændret den politiske dagsorden i Europa.

Stå sammen

Og hvad kan international solidaritet så gøre ved det? Og hvad kan man stille op som almindelig dansk lønmodtager over for problemer af fuldkommen uoverskuelig størrelsesorden?

Man kan stå sammen. Det er det budskab, som Ulandssekretariatet et langt stykke ad vejen rejser med. Vi støtter vores kolleger i at organisere sig, hjælper til opkvalificering, opmuntrer til demokrati og social dialog, for ikke at tale om det lobby-arbejde, som foregår i forhold til at ændre arbejdsmarkedslovgivning og sociale sikkerhedsnet i vores partnerlande.

Det er i vores alles interesse, at arbejdsmarkederne udvikler sig i udviklingslandene. Ikke blot for at skabe en mere retfærdig verden, men også for at vi som danske lønmodtagere kan beholde og udvikle vores jobs.

Skole på vandet i Benin. Foto: Carsten Snejbjerg.

Danske ildsjæle

Den danske lønmodtager er særdeles kvalificeret. Derfor støtter Ulandssekretariatet solidaritetsprojekter, hvor ildsjæle i den danske fagbevægelse står sammen i for eksempel indsamlinger eller ved at blive udsendt som ressourcepersoner til specifikke opgaver.

Kampagnen i 2017-2018 ”Sammen med baglandet” har fokus på det engagement, der lægges i diverse solidaritetsprojekter ude i forbundene. Vores udstillinger, som bliver hængt op i nogle af forbundene, viser nogle af ildsjælenes bidrag til den internationale solidaritet. Vi vil vise, at man kan gøre en forskel – både i den store komplicerede, globale sammenhæng og i den danske virkelighed, hvor vi gerne vil inspirere til mere solidaritet.  

Liste over udstillingsdatoer

Læs mere om de tre historier, vi fortæller i udstillingen:

Førskole i Kenya

Skole i Benin

Sygeplejerske fortæller: Ar på krop og sjæl har gjort mig stærk

Vores kampagne 2017-2018 blev sparket i gang ved vores nytårskur i januar. Se vores galleri derfra her

 

AddToAny

Share/Save