Rettigheder til hushjælpere

Cirka to milioner børn og voksne lever i Bangladesh et ubeskyttet og usikkert liv som hushjælpere. De arbejder i den uformelle økonomi uden kontrakter, sygesikring, pension og andre fordele eller social beskyttelse. Men hvordan skaber man bedre betingelser for mennesker, der ikke officielt set er ansat af nogen?

I Bangladesh er der intet offentligt socialt sikkerhedsnet, så det er overladt til private menneskers velvilje at tage sig af de fattige. "I Bangladesh er der underforstået en social forpligtelse for velhavende familier til at tage fattige børn eller teenagere ind for at arbejde som hushjælpere. På den måde får de mad i munden, tøj på kroppen og et sted at sove", fortæller Mads Bugge Madsen, sekretariatsleder for Ulandssekretariatet. " 

Der er altså ingen offentlig regulering eller kontrol af hushjælperne, og de er ikke dækket ind under arbejdsmarkedslovgivningen. Hvis du arbejder som hushjælp i Bangladesh, er du derfor helt i din arbejdsgivers vold. Der er givetvis mange steder, hvor de ansatte bliver behandlet godt og får udbetalt en fair løn. Men hvis du hører til den uheldige del af hushjælperne, som arbejder under kummerlige forhold, og måske bliver fysisk eller seksuelt misbrugt af arbejdsgiveren, så står valget mellem at sige op og stå uden arbejde, eller at finde dig i forholdene. Mange vælger at blive hos deres arbejdsgiver, fordi alternativet er et endnu mere usselt liv i slummen. 

BILS på banen

Ulandssekretariatets partner arbejdsmarkedsinstituttet BILS (Bangladesh Institute of Labour Studies) har i årevis arbejdet for rettigheder til folk i den uformelle økonomi, og er nu på banen i kampen for hushjælpernes rettigheder i Bangladesh. På en nylig rundbordsdiskussion arrangeret af ILO og hushjælpernes interesseorganisation DWRN (The Domestic Workers Rights Network) blev det diskuteret hvordan man bedst kunne sikre rettigheder til de cirka to millioner hushjælpere i Bangladesh. Generalsekretær for BILS, Nazrul Islam Khan, bød ind med den undersøgelse af hushjælperes forhold i Bangladesh, som lå til grund for mødet.   

Til stede var også repræsentanter for fagforeninger samt Arbejdsminister Khandaker Mosharraf Hossain, som på mødet lovede at regeringen ville tage de nødvendige skridt frem mod at bringe hushjælpere ind under arbejdslovgivningen fra 2006. Det vil betyde at hushjælpere bliver rykket over i den formelle økonomi, hvilket med et slag giver dem rettigheder og social beskyttelse i forhold til deres arbejdsgiver. Ministeren bakkede desuden også op om idéen om uddannelse eller træning til de mange tusinder, som hvert år vælger at emigrere til blandt andet de arabiske lande.

AddToAny

Share/Save