Plantagearbejdere risikierer forgiftning

Mellemamerikanske plantagearbejdere udfører deres arbejde med risiko for at blive alvorligt syge. I de centralamerikanske lande er det nemlig helt almindeligt, at afgrøderne sprøjtes med pesticider, som udgør en sundhedsrisiko for mennesker.

Særligt slemt står det til i Nicaragua, hvor mellem 90 og 100 procent af alle landarbejdere ifølge tal fra Pan American Health Organisation, PAHO, dagligt udsættes for sprøjtemidler i deres arbejde.

Kan få kræft

– Arbejdsmiljøforholdene er meget dårlige i Nicaragua. Det er ikke rimeligt, at mange arbejdere bliver forgiftede eller risikerer at blive forgiftede på plantagerne, fordi ejerne sprøjter med giftige kemikalier. Det kan ende med, at de ansatte får kræft, siger José Ángel Bermúdez Lazo, som er sekretariatsleder i den nicaraguanske landsorganisation FNT.

Organisationen arbejder blandt andet for at forbedre arbejdsmiljøet på banan-, sukker-, og kaffeplantagerne i Nicaragua. Den danske fagbevægelse støtter bestræbelserne på at ændre forholdene, og især 3F prioriterer dette arbejde højt. Det er ikke kun voksne, som udsættes for sundhedsrisikoen.

– Det handler også om børn helt ned til otte-ni år, som arbejder i plantagerne, siger José Ángel Bermúdez Lazo.

Brugen af pesticider i Mellemamerika er steget gennem årtier. Og udviklingen er gået hånd i hånd med en manglende forståelse for de sundhedsrisici, der kan være forbundet med dagligt at opholde sig tæt på pesticider, vurderer PAHO.

Akut pesticid-forgiftning

Ifølge organisationen bukker omkring tre procent af de landarbejdere, som arbejder i nærheden af pesticiderne, under for et akut anfald af pesticid-forgiftning. Det kan i værste fald have dødelig udgang. Langt mere almindeligt er det, at bivirkningerne langsomt sniger sig ind og først viser sig efter mange år. Det sker for eksempel i form af skader på centralnervesystemet, svækket immunforsvar, kræft eller sterilitet.

Sidste år blev regeringen i Nicaragua tvunget til at få øjnene op for problemerne med de farlige sprøjtemidler. I marts 2004 belejrede tusindvis af tidligere bananarbejdere pladsen foran Nationalforsamlingen.

Amerikanske firmaer brugte giftigt sprøjtemiddel 

Det lykkedes dem at få regeringens tilsagn om, at den ville igangsætte en undersøgelse af omfanget af de skader, som tre multinationale bananselskaber påførte arbejderne på deres plantager i 70’erne og 80’erne. Selskaberne benyttede sprøjtemidlet Nemagon, som blev forbudt i USA allerede i slutningen af 70’erne.

Alligevel fortsatte banangiganterne med at bruge Nemagon indtil 1985, hvor også Nicaragua forbød det. Det skønnes, at op mod 18.000 tidligere plantagearbejdere i dag lider af alvorlige bivirkninger, som for eksempel kræft og sterilitet, efter at have arbejdet med stoffet.

Regeringens løfter er dog blevet ved snakken. I begyndelsen af marts i år demonstrerede Nemagon-ofrene derfor endnu engang i Nicaraguas hovedstad Managua for at få landets ledere til at handle.

 

 

AddToAny

Share/Save