Ny aftale i Tunesien: Seks procent lønstigning

Af Lene Frøslev og Sami Saidana, Ulandssekretariatet
1. april 2016
Fagforeningerne og arbejdsgiverne har indgået en lønaftale for halvanden millioner privatansatte - med tilbagevirkende kraft. Regeringen spillede positiv rolle ved forhandlingerne.
I 2015 gik Nobels Fredspris til bl.a. UGTT og UTICA for deres rolle i Tunesiens overgang til demokrati

En lønstigning på seks procent med tilbagevirkende kraft i fem måneder. Det er, hvad Tunesiens fagbevægelse UGTT (Union Générelle Tunisienne du Travail) og arbejdsgiverorganisationen UTICA (Union Tunisienne de l'Industrie, du Commerce et de l'Artisanat) har aftalt for halvanden million arbejdere i den private sektor.

Udover lønstigningen kommer der også en mindre stigning i et transporttillæg.

”Det er en fornuftig og positiv aftale inden for de vilkår og de vanskelige økonomiske omstændigheder, som Tunesien oplever på nærværende tidspunkt,” siger Belgasem Ayar, som vicegeneralsekretær i UGTT’s afdeling for privatsektoren.

Reallønnen udhulet

Forhandlingerne har været hårde og undervejs tæt på sammenbrud mellem de to parter, der i december modtog Nobels Fredspris for netop samarbejde og kompromis i forbindelse med overgangen til demokrati efter revolutionen i 2011.

Stigende priser og inflation i Tunesien har ædt sig ind på reallønnen for de tunesiske arbejdere. Men krav om kompensation i form af en lønstigning på det private arbejdsmarked blev i lang tid afvist af arbejdsgiverne med henvisning til, at arbejdsmarkedet har været stærkt presset siden starten af det arabiske forår i 2011 og at mange investorer har trukket sig ud af landet.

Trussel om generalstrejke endte i dialog

Truslen om en generalstrejke, der ville have lammet hele Tunesien, var med til at få arbejdsgiverne til forhandlingsbordet, men regeringen har også været stærkt medvirkende til at få forhandlingerne til at glide

”Regeringen har spillet en positiv rolle i processen, hvor de har presset os – begge parter – til at finde kompromisser. Den har været brobygger og forsøgt at skabe konsensus mellem os og UTICA,” fortæller Belgasem Ayar.

”Standpunkterne mellem UTICA og UGTT var meget langt fra hinanden i starten, men regeringen gjorde en indsats for at føre os til forhandlingsbordet for at blive enige,” siger han

Det tog tid, men nu er det altså lykkedes at indgå en aftale mellem UGTT og UTICA til gavn for de halvanden million privatansatte.

Aftalen på det private arbejdsmarked skal holde dette år ud, og derefter skal der indledes nye overenskomstforhandlinger.

Med den seneste aftale har 2,3 millioner arbejdere i Tunesien fået et lønløft. Sidste år blev der indgået aftaler for det offentlige arbejdsmarked via trepartsforhandlinger med regeringen. Her fik 800.000 ansatte en lønstigning på mere end 15 procent.

Økonomien hårdt ramt

Tunesiens arbejdsmarked og økonomi har været hårdt ramt af investorflugt og krav fra kreditorer om politiske reformer og økonomiske stramninger. Dertil kommer, at turistindustrien, der udgør op mod 15 procent af Tunesiens bruttonationalprodukt, er i knæ efter Det Arabiske Forår og som følge af flere terrorangreb mod turistmål sidste år.

Lønaftalerne giver imidlertid håb om en tillidsskabende effekt i forhold til internationale investorer.

Fagbevægelse og arbejdsgivere har underskrevet en aftale om lønstigninger. Foto: UTICA

Besøg i Danmark i næste uge

De to organisationer på arbejdsmarkedet samarbejder tæt med Ulandssekretariatet og Dansk Industri om en række social dialog-projekter. I næste uge kommer en tunesisk delegation til Danmark for at studere de danske erfaringer med at skabe resultater inden for vækst og anstændige jobs. Besøget har fokus på den danske model - hvordan man i praksis strukturerer den sociale dialog.

Delegationen består af Tunesiens socialminister samt eksekutivmedlemmer fra UTICA, og UGTT-delen ledes af generalsekretær Hussein Abassi.

Delegationen skal tirsdag mødes med blandt andre LO-formand Lizette Risgaard, og senere på ugen med udenrigsminister Kristian Jensen.

I forbindelse med besøget er der en debat tirsdag den 5. april mellem UGTT, UTICA og socialministeren på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

UGTT - Union Générelle Tunisienne du Travail – er Ulandssekretariatets samarbejdspartner i Tunesien. Samarbejdet begyndte i 2012 med fokus på at styrke social dialog og støtte UGTT i arbejdet for at blive en stærk, demokratisk aktør i landets reformprocesser. UTICA -  Union Tunisienne de l'industrie, du commerce et de l'artisanat - samarbejder med Dansk Industri også med fokus på social dialog. Initiativerne er støttet af Det Arabiske Initiativ.

AddToAny

Share/Save