Næsten 2/3 arbejder uden kontrakt

Bangladesh: Næsten 2/3 af alle arbejdere i Bangladesh arbejder uden nogen sinde at have fået et ansættelsesbrev, viser en ny offentlig undersøgelse. Dette er i strid med den eksisterende arbejdsmarkedslovgivning, og forhindrer arbejderne i at kræve deres rettighedssikrede løn og privilegier.

Bangladesh's Statistikbureau afslører i en undersøgelse at blot 34 procent af arbejdere har papir på deres ansættelse mens ca. 37 procent kun er ansat via en mundtlig aftale med arbejdsgiveren. Arbejdsloven fra 2006 dikterer ellers at arbejdsgiveren skal udstede ansættelsesbreve med foto samt identitetskort for alle ansatte i deres virksomhed eller firma. Men det kniber altså med overholdelsen af loven. 

"Ved at udnytte denne mangel på skrevne dokumenter, kan arbejdsgiverne vælge at ignorere arbejdstager-rettigheder. Denne gruppe af arbejdere er udsat for ekstrem udnyttelse på deres arbejdsplads." siger Wajed-ul Islam Khan, generalsekretær for Bangladesh Trade Union Centre. 

"Der er ingen særlige bestemmelser der kan fastsætte eller diktere en straf af arbejdsgiverne, selvom de bryder loven, men lederne af flere fagforeninger har gentagne gange bedt regeringen om at gøre lovbrud strafbart." siger Nazrul Islam Khan, generalsekretær for Ulandssekretariatets samarbejdspartner i Bangladesh, arbejdsmarkedsinstituttet BILS.

Læs mere om Ulandssekretariatets partner BILS her:

- Fagligt arbejde lovligt igen

 

 

 
 
 

AddToAny

Share/Save