Når tilbud dræber

Når tilbud dræber er en dokumentar af journalist Tom Heinemann om de kritisable forhold for fattige arbejdere i Sydasien.

Når danske forbrugere kan købe håndklæder, sengetøj og andre varer til spotpriser i danske butikker, skyldes det ofte, at produkterne er fremstillet i Sydasien under kummerlige og sundhedsfarlige vilkår for de lokale tekstil-arbejdere. Når landarbejdere bliver syge og dør i Sydasien, kan det skyldes, at de f.eks. bruger sprøjtegifte fra det danske firma Cheminova, der stadig producerer og sælger den stærke plantegift monocrotophos i Indien – en plantegift, der for længst er blevet forbudt i Europa og USA. Sprøjtegiften tilhører de ekstremt farlige organofosfater, der er den væsentligste grund til at 250.000 asiater hvert år mister livet, mens omkring 10 millioner bønder bliver syge af at arbejde med den.

Kan vi være det bekendt? Er det acceptabelt, at danske virksomheder f.eks. køber produkter, der er fremstillet på bekostning af asiatiske arbejderes liv og helbred? Hvad kan vi som forbrugere gøre ved det? Det er spørgsmål, som dokumentarprogrammet "Når tilbud dræber" rejser.

Optagelserne fra togvogne fyldt med kræftsyge bomuldsarbejdere gjorde stærkt indtryk på mange seere. Det samme gjorde billederne af kasteløse arbejdere – de såkaldte dalitter – der står i syrebade til livet for at blege bomulden, der senere sælges i discountforretninger som JYSK, Dansk Supermarked og svenske ICA. Programmet satte gang i debatten. Virksomhederne gik ud og forsvarede sig, mens politikere krævede, at storaktionærerne bag Cheminova, pensionskasserne ATP, LD og Århus Universitet, fik salget af plantegiften stoppet.

Filmen vil snart kunne bestilles her på hjemmesiden her >>>.

 

Læs mere om baggrunden for "Fokus på Sydasien"

 

Når tilbud dræber

Festlig og stærk åbning

Om kunsten og kunstnerne

Eksempler på kunsten

Om dansen

Om filmen

Eksempler på hjælpearbejdet

 

Powerpointpræsentation

Kvinder i den uformelle økonomi i Indien

På arbejde i Bangladesh

 

 

AddToAny

Share/Save