Mellemamerika: Arbejdsforhold i sundhedssektoren

Projektnummer: 
698/007 (fase II)
Periode: 
fase II: 01.02.2008-31.01.2010 fase I: 01.11.2005-31.01.2008
Geografisk område: 
Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Republica de Panama
Udenlandske samarbejdspartnere: 
  • Internationalen for den Offentlige Sektor (PSI)
Projektbeskrivelse: 

Projektets overordnede mål er at forbedre forholdene for de ansatte i sundhedssektoren og bidrage til styrkede nationale sundhedssystemer i Mellemamerika.

Projektet inkluderer otte sundhedsorganisationer under Public Services International (PSI), som er den internationale paraplyorganisation for den offentlige sektor. Sundhedsorganisationerne, som kommer fra seks forskellige lande i regionen, har i alt et medlemstal på omkring 65.000. Der er fokus på nationale aktiviteter i Guatemala, Honduras og Nicaragua.

Projektet fremmer samarbejdet mellem sundhedsorganisationerne i regionen, da de ansatte i sundhedssektoren i Mellemamerika står over for mange af de samme udfordringer og problemer med arbejdsvilkårene.

De fleste landes regeringer er påbegyndt eller har varslet omfattende privatiseringer inden for den offentlige sektor – ikke mindst sundhedssektoren.

Det vækker bekymring og usikkerhed blandt de ansatte, som frygter massefyringer i effektivitetens navn og forudser, at de vil få mere ustabile arbejdsvilkår. Samtidig mener de, at privatisering i praksis vil medføre en yderligere forringelse af serviceydelserne til deres medborgere.

Projektet fokuserer især på uddannelse af ledere, undervisere og tillidsfolk samt netværkdannelse blandt organisationerne. Der er yderligere fokus på at fremme lighed mellem kønnene - eksempelvis at sikre lige løn for lige arbejde i sektoren.

Formålet med denne indsats er at opbygge sundhedsorganisationernes evne til at forsvare deres medlemmers interesser på arbejdsmarkedet og øge mulighederne for at bidrage til bedre sundhedsydelser til medborgere. Det skal ske via dialog og forhandling med arbejdsmarkedets øvrige parter på såvel nationalt som regionalt plan.

PROJEKTRÅDGIVERE

Oscar Rodríguez León, Christine Roos

 

AddToAny

Share/Save