LO-formand om udviklingshjælpen

I beretningen på den nyligt overståede LO-Kongres, kritiserede LO-formand Hans Jensen regeringens nedskæring på den danske udviklingsbistand.

Her er et uddrag:

Et land som Danmark med vores størrelse er afhængig af en stærk international retsorden, som bygger på ligeværdighed. Vi har brug for et internationalt samfund, som tager vare på de svageste samfund og hjælper de lande, som er i nød.

Selv om vi er små, har vi altid haft en stærk international profil. Der er nogen, der må gå foran og fortælle den positive historie, når andre vil i krig. Internationalt samarbejde handler om at tale sammen og handle derefter.

Ingen skal være naive. En gang imellem skal der gribes effektivt ind, hvis diktatorer udnytter en befolkning. På samme måde skal der gribes fat om terroren. Men pointen er, at det bedst sker i international samdrægtighed.

Fogh-regeringen har valgt at gå den anden vej, hvad også understreges af regeringens systematiske nedskæringer på ulandsbistanden. Nedskæringerne har bl.a. ramt fagbevægelsen, hvor især Ulandssekretariatet har måttet se bevillingen reduceret fra 55 til 47 mio. kr.

Den værste svinestreg er dog regeringens halvering af bidraget til ILO. Regeringen har samtidig fjernet bidraget til den sociale dialog, og hermed fjernet støtten til arbejdstager- og arbejdsgiveraktiviteterne i ILO.

Det internationale samarbejde led endnu et knæk, da WTO-forhandlingerne i Cancun brød sammen. Der var set frem til, at Cancun var stedet, hvor udviklingslandene skulle have deres bid af den internationale handel.

Globaliseringen er også en del af dagligdagen på danske arbejdspladser. Flere og flere danske lønmodtagere arbejder i multinationale virksomheder, hvor strategierne om løn og arbejdsforhold ikke fastlægges på den enkelte arbejdsplads men i den internationale koncernledelse.

Derfor bliver vi nødt til at styrke vores internationale samarbejde og sørge for, at tillidsrepræsentanterne er godt klædt på i mødet med multinationale selskaber.

 

AddToAny

Share/Save