Ledende egyptisk fagforeningsaktivist risikerer fængsel

Af Helle Schøler Kjær
Kampen om fagbevægelsen i Egypten foregår på arbejdspladser, på gaden - og i retten. En af de helt store frontkæmpere er blevet idømt seks måneders fængsel for at have fornærmet en repræsentant for den gamle fagbevægelse i Egypten.

Det var et sammenstød, der foregik langt fra de daglige kampe i Kairo, nemlig til møde i Geneve hos FN's internationale arbejdsorganisation, ILO, i juni sidste år. En repræsentant for den gamle fagbevægelse, ETUF, stod på talerstolen. Det mente Kamal Abbas var en skandale. Derfor afbrød han ham gentagne gange med tilråb. Det er det, han nu er blevet dømt for. I henhold til en paragraf i den egyptiske straffelov, der forbyder fornærmelser af embedsmænd.

Brugen af paragraffen siger sådan set det hele. Den mand, Kamal Abbas råbte efter, var formand for den egyptiske faglige landsorganisation, ETUF, som i alle årene støttede Mubarak og hans kumpaner. Når en egyptisk domstol på den baggrund dømmer Kamal Abbas for at fornærme en tjenestemand, så fastholder den det gamle system, hvor fagbevægelse og stat er det samme. Med dommen er der altså ikke noget nyt under solen, på trods af at Egypten har været igennem et års omvæltninger, og flere nye - og uafhængige - fagforeninger, forbund og landsorganisationer er opstået.  

Kamal Abbas er ikke hvem-som-helst. Han kommer fra CTUWS, en ngo, der i flere år før Mubarak faldt kæmpede for arbejderretigheder og frie og uafhængige fagforeninger. Han var med til at samle nye forbund i den uafhængige landsorganisation EFTTU, - og han er nu i gang med at forsøge at få det bedste ud af den gamle fagbevægelse og den nye.

Om Abbas kommer i fængsel er endnu ikke afgjort. Han vil anke dommen, og hans organisation - CTUWS - skriver i en udtalelse, at det er en overtrædelse af den forfatningsbestemte ytringsfrihed at idømme Kamal Abbas fængsel for at have sagt sin mening. CTUWS vil fortsætte kampen for at opbygge uafhængige faglige organisationer.

"De skal ikke ledes af 'offentlige tjenestemænd', men af arbejderledere, der forsvarer arbejdernes interesser", lyder det i udtalelsen.


CTUWS står for Center for Trade Union & Workers' Service

ETUF står for Egyptian Trade Union Federation

EFITU står for Egyptian Federation of Independent Trade Unions

AddToAny

Share/Save