Landarbejdere - Når staten stjæler

Foto: Carsten Snejbjerg
Myanmar har i over 50 år været styret af et militærregime, som har udøvet massiv undertrykkelse af sin egen befolkning, ført krig mod etniske grupper – og gjort officerer og forretningsmænd i samfundets top styrtende rige, blandt andet gennem korruption og jordtyveri.

Militæret udfører ofte jordtyveri i Myanmar. De konfiskerer ganske enkelt land, påstår at det skal bruges til militære formål – og leaser derefter jorden til forretningsmænd med tætte forbindelser til militæret. Det siger sig selv, at under et militærstyre giver det ingen mening at sagsøge militæret – selv hvis bønderne havde viden og penge til et sagsanlæg.

Than Than Ye

Than Than Ye arbejder som daglejer i marken. Side om side planter hun og de andre arbejdere spire efter spire af frilandsblomster. En dags arbejde i den brændende sol giver en løn på cirka 15 kroner. 

I 1992 konfiskerede Myanmars militær familiens jord – officielt fordi den lokale garnison skulle bruge mere terræn. Dengang var Than 17 år. Hendes far og mor havde i alt syv børn at forsørge, men jordstykket på 8 hektar kunne fint brødføde familien. Erstatning kom ikke på tale.

Mistede alt

Militæret begyndte at grave jorden ud til rejeopdræt og fiskedambrug – altså ikke til militære formål, men korrupte, kommercielle interesser for den herskende elite.

Fra den ene dag til den mistede de alt. Den sociale nedtur var total. Far, mor og det ældste barn, altså Than, måtte arbejde som daglejere, og jordtyveriet bestemte Thans hele liv og skæbne.

Faren er for længst død, og i dag er moren, Than og tre søstre stavnsbundne på en lille grund med tre hytter og en lille køkkenhave. Than er nu 40 år og har ingen fremtidsplaner. Hun siger, at hun vil beslutte sig, når moren dør. Sandsynligvis vil hun blive ved med at være familiens holdepunkt, husholderske og arbejdsbi.

Se udvalgte billeder af Than Than Ye og andre landarbejdere fra vores fotoudstilling

 

AddToAny

Share/Save