Kvindernes internationale kampdag

Der er måske ikke så mange, der ved at kvindernes internationale kampdag faktisk blev stiftet i Danmark. Den 8. marts i år er det 100 år siden at dagen blev stiftet på en kvindekongres, der blev afholdt i Folkets Hus på jagtvej 69 (senere Ungdomshuset, der blev købt og revet ned af Faderhuset). Dagen blev dog først anerkendt af FN som den internationale kvindedag i anledning af det internationale kvindeår i 1975. Dagen markeres nu overalt i verden.
Ligestilling og lige rettigheder for kvinder er et vigtigt element i mange af Ulandssekretariatets projekter og programmer. I Mellemamerika har vores partnere nedsat

særlige kvindekommittér, som har specielt fokus på kvinders rettigheder på arbejdsmarkedet. Også i Afrika har fagbevægelsen stort fokus på kvinders vilkår og støtter op om den internationale kvindedag. 

I Indien samarbejder Ulandssekretariatet med den indiske fagforening for selverhvervende kvinder, SEWA, som var pioner indenfor organiseringen af arbejdere i den uformelle økonomi. Det begyndte i 1971 blandt ca. 100 kvindelige sælgere af genbrugstøj i det nordlige Indien. Siden har fagforeningen bredt sig til over 1.000.000 kvinder, der især beskæftiger sig med kunsthåndværk, landbrug, markedshandel, transport og bygningsarbejde. 

I dag er organisationen ikke kun en stor og stærk faglig forhandler på kvindernes vegne - den tilbyder også sine medlemmer kreditter og opsparing, kurser, børnepasning, sundhedsordninger og meget mere. 

SEWA er så stor en succes at andre organisationer - både faglige organisationer og kvindeorganisationer rejser på studieture til SEWA for at lære af succesen. 

I 2006 blev SEWA anerkendt som hovedorganisation af den indiske regering, og samme år blev de optaget som medlem i den internationale fagbevægelse ITUC. Ulandssekretariatet har i snart 15 år samarbejdet med SEWA. 

Læs mere om Kvindernes internationale kampdag her: 

Den internationale fagbevægelse ITUC

Den internationale faglige sammenslutning af Fødevare-, landbrugs- og hotelansatte.

Den internationale faglige sammenslutning af kemi-, energi-, mine- og generelle arbejdere.

AddToAny

Share/Save