Kurser er også udviklingsbistand

Af Ulandssekretariatet
Træning og tillidsmandskurser er en del af den danske udviklingsbistand, som fagbevægelsen yder gennem Ulandssekretariatet.

Nogle gange kan det være nyttigt at kigge væk fra ”det store billede” – for eksempel i forbindelse med det danske udviklingssamarbejde.

Verdens problemer kan forekomme uoverskuelige, og dansk udviklingssamarbejde – det man i gamle dage kaldte ulandsbistand – kan forekomme lige så uoverskueligt. Sult, nød og katastrofer har sin berettigede plads i billedet, når der skal ”hjælpes” – men som almindelig lønmodtager kan det være godt at huske, at andre indsatser også har deres berettigelse.

Til det ”lille billede” hører langtidsholdbare løsninger, som er med til at skubbe tingene i den rigtige retning. Et eksempel på dette kan man læse i artiklen, som handler om Ulandssekretariatets støtte til faglige kurser i Jordan.

Her har et antal faglige ledere, dvs. tillidsmænd på alle niveauer, været på kurser i fagligt arbejde og social dialog. Resultatet har været lønstigninger for næsten fem hundrede lønmodtagere, hvilket er et ganske håndgribeligt resultat. Men vigtigere er det, at kurserne har medført nye overenskomster, øget selvsikkerhed hos kvindelige, faglige ledere og bevidsthed om værdien af social dialog.

Alt dette er med til at rykke ikke kun fagbevægelsen, men hele det jordanske samfund i en retning, hvor forhandling og fælles mål (for arbejdere og arbejdsgivere) på arbejdsmarkedet bidrager til udviklingen.

Dette understreges af, at arbejdsmarkedet i Jordan er præget af høj arbejdsløshed og lave minimumslønninger, hvilket ikke kun er et problem for arbejdstagerne, men vil være et vedvarende strukturelt problem for landet, som i lighed med andre udviklingslande er nødt til at have en større bæredygtig vækst og et anstændigt arbejdsmarked for på lang sigt at udvikle sig og sikre indbyggerne socialt.

De faglige kurser er dermed eksempler på små dråber, der med tiden bliver til ringe i vandet på det jordanske arbejdsmarked og bidrager til udviklingen. Et nyttigt, håndgribeligt stykke udviklingssamarbejde.

AddToAny

Share/Save