Kupmagerne er grusomme

Demonstranterne i Honduras risikerer liv og lemmer, når de går på gaden for at protestere mod kupregeringen og for genetableringen af et demokratisk Honduras.

Overskriften stammer fra en pressemeddelelse, som landsorganisationen CUTH i Honduras i går sendte ud til den internationale offentlighed, til fagbevægelsen og menneskerettighedsorganisationer. Den er i forkortet version gengivet på dansk her nedenfor.

"I går blev mange tusinde borgere i hovedstaden Tegucigalpa under en demonstration mod kupregeringen mødt med skarp ammunition, tåregasbomber, knippelsuppe og arrestationer fra et talstærkt politi og militær. En blev dræbt, mange blev såret og forgiftede af tåregas, og mere end 200 borgere blev brutalt tilbageholdt. Blandt de tilbageholdte var også præsidentkandidaten Carlos H. Reyes, som tillige blev alvorligt såret. Det fremhæves i pressemeddelelsen, at han som følge af kandidaturet til præsidentposten i Honduras ellers er omfattet af immunitet."

"Demonstranterne kræver den konstitutionelle orden genoprettet, som blev brudt med statskuppet d. 28.juni 2009. De folkelige protester er dermed udtryk for ønsker om at få demokratiske tilstande i landet - og for at få den demokratisk valgte præsident Manuel Zelaya genindsat i sit embede."

CUTH anmoder i pressemeddelelsen alle aktører i det internationale samfund om at tage deres mest drastiske midler i brug for at stoppe det blodbad, som politi og militær begyndte den 5. juli med drabet på den unge Isis Obed Murillo. Der sendes også en direkte appel til USA's regering og præsident Obama om at vise handling bag ord, ved at afskære Honduras fra USA via blokering for udveksling af penge, mennesker, varer og tjenester.

Afsluttende understreges, at landsorganisationen ikke opgiver kampen for demokratiet - og at honduranerne har brug for al den internationale støtte de kan få, for at stoppe det mareridt de lever med i dag.

Læs hele pressemeddelsen (på spansk).

 

De offentligt ansatte på barrikaderne

De offentligt ansatte var den 28. juli også på gaden for at demonstrere for et demokratisk Honduras.  Billedet nedenfor stammer fra en demonstration i San Pedro Sula, en by på størrelse med København i det nordvestlige Honduras.

I centrum af billedet ses Ana Maria Rios, den kvindelige formand for fagforeningen af offentligt ansatte i San Pedro Sula kommunen i Honduras. Fagforeningen er medlem af PSI den internationale globale sammenslutning af fagforeninger for offentligt ansatte.

Læs den internationale fagbevægelses pressemeddelelse om situationen i Honduras

Relaterede links Civil ulydighed i Honduras

AddToAny

Share/Save