Kunsten og kunstnerne

”Vilje til forandring” - samtidskunst fra Uganda, Tanzania og Kenya.

I forbindelse med Ulandssekretariatets Fokus på Østafrika i 2007 vises udstillingen ”Vilje til forandring” med samtidskunst fra Uganda, Tanzania og Kenya og fotografier af den danske antropolog og fotograf Dorthe Pedersen.

Kunst som våben mod aids

Da billedhuggeren Lillian Nabulime udstillede sine usædvanlige skulpturer i sit hjemland, Uganda, havde det en fantastisk effekt. De små sæbeskulpturer viste sig at have en særlig virkning i kampen mod aids. Hver dag dør 6.000 mennesker af sygdommen. Alligevel taler man helst ikke om den. Lillian Nabulime fik sine udstillingsgæster til at snakke.

Nogle af skulpturerne, der var formet som kønsorganer, var fyldt med frø og skaller som skinnende ornamenter i den gennemsigtige sæbe. Andre var klare og rene. De første repræsenterede de hiv-smittede, de andre symboliserede raske mennesker. Det virkede. Folk begyndte at tale mere åbent om den tabubelagte sygdom. Flere lod sig hiv-teste. Andre lod sig behandle. Folk begyndte at advare andre mod at blive hiv-smittet.

Lillian Nabulime er en kendt og respekteret kunstner. I 2007 afslutter hun sin doktorafhandling i England. At emnet er bevidstgørelse i forhold til køn og aids er ingen tilfældighed. Lillian Nabulime plejede sin aids-syge mand til han døde. Hun kender smerten og fordommene. Derfor bruger hun sin kunst som våben i kampen mod aids.

Fra 5. oktober kan danskerne stifte bekendtskab med den østafrikanske kunstner, når hun selv kommer til Danmark og udstiller nogle af sine værker på udstillingen ”Vilje til forandring” -  først i Råhuset på Vesterbro i København, senere rundt om i landet

26 østafrikanske kunstnere

Lillian Nabulimes kunst får selskab af andre talentfulde østafrikanske kunstneres værker på udstillingen ”Vilje til forandring” med samtidskunst fra Uganda, Tanzania og Kenya. Motiver fra den østafrikanske hverdag og en tendens til det fortællende er fællestræk for de 26 ellers meget forskellige kunstnere på udstillingen. De placerer sig i en gråzone mellem abstrakt og figurativt maleri og deres stærke farver bruges som regel ekspressionistisk. Kunstscenen i Østafrika er karakteriseret af frihed til at udtrykke ideer og indfange billeder i en unik personlig stil. Kunstnerne på udstillingen blander sig da også gerne i samfundsdebatten med forskellige kunstneriske udtryk, der som Nabulimes sæbeskulpturer vækker til eftertanke. De tager f.eks. fat på emner som globalisering, miljø, feminisme og økonomisk og social diskrimination i deres værker. De er alle anerkendte kunstnere og har adskillige udstillinger bag sig. Flere af dem har tidligere udstillet i Europa.


Udstillingen ”Vilje til forandring” er en salgsudstilling. Den er åben for alle fra den 6, oktober til den 12. oktober i Råhuset, Onkel Dannys Plads, Halmtorvet 13 (D), 1700 Kbh. V. Der er fri entre.

Herefter turnerer udstillingen rundt i landet.

For flere oplysninger om kunsten og kunstnerne på udstillingen ”Vilje til forandring” se ulandssekretariatet.dk
 

 

AddToAny

Share/Save