Korruption stoppes med et simpelt hævekort

Af Lene Frøslev og Jens Aarup, Ulandssekretariatet
19. april 2017
Pakistanske arbejdere får højere pension og slipper for korruption takket være indsats fra fagforeningen PWF.
Minearbejdere vil i fremtiden, når de går på pension, kunne erhverve sig et pensionshævekort og hæve hele deres opsparing. Foto: Jens Aarup

Når de ældre pakistanske arbejdere hidtil har mødt op på et kontor for at få deres beskedne pension udbetalt, så fik de aldrig hele beløbet udbetalt. Personen bag skranken skulle nemlig have sin baksheesh - en erkendtlighed for at overdrage pengene. Og en procedure, der kun kan betegnes som korruption.

Men det er slut nu. Med en stor indsats fra Ulandssekretariatets samarbejdspartner Pakistan Workers Federation (PWF) er alle landets godt 450.000 pensionister og enker fra det private arbejdsmarked blevet udstyret med et simpelt plastik-hævekort, hvor pensionen bliver sat ind på. Og så er det bare ned til en bankautomat og hæve hele pensionen.

Slut med spøgelsespensionister

Det er den landsdækkende pensionskasse EOBI (Employers Old-age Benefit Institution), der administrerer pensionerne. EOBI er Sydøstasiens ældste arbejdsmarkedspension for privatansatte. Flere end 67.000 arbejdsgivere betaler ind til ordningen, og det samme gør næsten seks millioner arbejdere.

Udover at få gjort op med den hidtidige ”korruptions-afgift” har det nye EOBI-bankkort også løst et andet problem, fortæller Nasim Chaudhary, der sidder i EOBI’s bestyrelse på vegne af hovedorganisationen PWF.

“Med det nye kort har vi fået gjort op med alle ”spøgelsespensionisterne” – dem der på grund af korruptionen fik udbetalt pension uden at være berettiget til det. Den trafik er simpelthen ikke længere mulig,” siger han.

Chaudry M. Ashraf der holder et EOBI-pensionshævekort. Foto: Jens Aarup

Stigning på 45 procent

EOBI-pensionskassen har over længere tid været under pres fra flere provinsregeringer i Pakistan, der gerne vil have fingre i den bugnende pengekasse. De rigeste provinser prøver at få pensionssystemet decentraliseret, men det vil i givet fald betyde, at fattigere provinser ikke har råd til at udbetale pensioner til deres borgere. Årsagen er, at de fattige provinser har flere pensionister end aktive, betalende medlemmer. Derfor har PWF kørt en massiv national kampagne for at sikre, at EOBI også i fremtiden skal være en central ordning for alle Pakistans arbejdere.

PWF har høstet stor anerkendelse for sit arbejde, og det er i den forbindelse lykkedes at få hævet de beskedne pensionsbeløb med ikke mindre end 45 procent – nemlig fra 225 til 330 kroner om måneden. Beløbet er et uvurderligt tilskud til at opretholde livet for mange ældre pakistanere, og for enker er det ofte den eneste indtægtskilde.

Arbejderne i den private sektor kan få udbetalt pension, hvis de har været mindst 15 år på arbejdsmarkedet.

AddToAny

Share/Save