Klosterskolen - en chance for uddannelse

De står op klokken fire om morgenen. På få øjeblikke vrimler det med halvandet hundrede nonner, små og store, alle pilskaldede og i rosa gevandter.
Dein Na kom til klosterskolen som 13-årig. I dag er hun lærer. Foto: Carsten Snejbjerg

De gnider søvnen ud af øjnene og fumler lidt rundt, pakker deres sivmåtter sammen og lægger hen til hver deres lille kasse, hvor deres sparsomme ejendele opbevares. Det er meget tidligt, og det hele er på én gang lidt børne-rodet og meget disciplineret.

Cirka halv fem – det er stadig buldermørkt udenfor i det tropiske Myanmar – lyder de buddhistiske bønner. En inciterende chanten – buddhistisk sang – en sær blanding af ord og nynnen.

Fattige børn får en chance

Myanmar har et netværk af buddhistiske klosterskoler, som er et parallelt system til det offentlige uddannelsessystem. Eleverne kommer næsten altid fra fattige familier, ofte fra fjerne egne med ringe adgang til uddannelse. På klostrene (som er delt efter køn) lever de som nonner og munke under deres skoletid, som kan vare til og med universitetet.

Under skoletiden følger børnene de regelmæssige klosterregler med bøn, skolegang og pligter fra klokken fire om morgenen.

Morgenbøn i et nonnekloster og skole i Myanmar. Foto: Carsten Snejbjerg
Morgenbøn i et nonnekloster og skole i Myanmar. Foto: Carsten Snejbjerg

Bryder den sociale arv

Takket være uddannelsen på klosterskolerne får børnene mulighed for at bryde den sociale arv. Især mange piger vender aldrig hjem igen til deres fjerne landsby. Dein Na er en af disse piger. Som 13-årig efterlod hun sit almindelige tøj, trak i den lyserøde nonnedragt og blev kronraget. Som en af de få er hun blevet på klosterskolen – som nonne og lærer – og hjælper andre fattige piger til at få en uddannelse.

Dein Na er nu 23 år og har en universitetsgrad i kulturhistorie. Hun har tilbragt et år i Malaysia for at lære engelsk. I dag underviser hun eleverne på klosterskolen i burmesisk, engelsk, matematik, historie, geografi og naturfag.

Bøn og soap

Dagen slutter på klosteret med bøn, aftensmad og afsnit nummer 471 af den sydkoreanske sæbe-opera i fjernsynet. Klokken 22 er der helt stille. Lige indtil klokken fire i morgen tidlig.

Se udvalgte billeder fra nonneklosteret i Myanmar fra vores fotoudstilling

 

AddToAny

Share/Save