Investér i Afrikas unge

Af Jacob Rosdahl, Ulandssekretariatet
20. juni 2016
Uddannelse, partnerskaber og investeringer er vejen frem for at få Afrikas unge i job. Lizette Risgaard og Bolette Christensen debatterede løsninger på Folkemødet 2016.
Lizette Risgaard med Verdensmål 8: Anstændige jobs og økonomisk vækst. Foto: Jacob Rosdahl

”Det handler om muligheder og rettigheder, hvis de unge i Afrika skal i job,” slog LO-formand og Ulandssekretariatets formand, Lizette Risgaard fast på Folkemødet på Bornholm.

Lizette Risgaard var inviteret til en snak på Børnefondens debatbænk under Folkemødet på Bornholm. I den anden ende af bænken, som var udsmykket af en lokal kunstner, sad Børnefondens direktør, Bolette Christensen. Bagtæppet var et farvestrålende billede af afrikanske børn, men baggrunden er mere mørk. Afrikas befolkning bliver yngre og yngre, og i løbet af de næste 15 år er der behov for at skabe 150 millioner nye arbejdspladser. Debatten handlede derfor om, hvordan vi kan være med til at skaffe flere jobs i Afrika, og ordstyreren Reimer Bos opgave var at fokusere på løsninger.

Organisering

Lizette Risgaard nævnte den meget store uformelle økonomi som en af de store udfordringer, som fagbevægelsen kan være med til at løse:

”Alt for mange mennesker arbejder i den uformelle økonomi, hvad enten det er som gadesælgere, om de dyrker jorden eller på anden vis bidrager til familien. Organisering er en af de ting, der skal til, at de unge kan stå sammen og kræve deres rettigheder – fx over for arbejdsgivere, som udbytter dem,” sagde hun.

Debatten var konstruktiv på Folkemødet. Foto: Jacob Rosdahl

Uddannelse og partnerskaber

Bolette Christensen og Lizette Risgaard var enige om, at uddannelse og opkvalificering, fx gennem længere folkeskoleforløb og fagskoler kan være med til at danne grundlaget for en lysere fremtid for Afrikas unge.

”Jeg kender en ung mand i Mali, som bare med et par ugers kursus har været i stand til at dyrke majs på en mere effektiv måde. Han var ellers på vej til Europa, men gav op, da hans kammerat druknede. Nu er han i stand til at forsørge sig selv – men det bedste er, at han trækker andre unge med sig, som lærer af ham,” fortalte Bolette Christensen, og dermed var der lagt op til det uundgåelige emne, migration.

”Er der noget galt i at mennesker rejser? Nej, det er der ikke. Alle vil hellere blive hjemme, men hvis man ikke kan brødføde sig, ja så rejser man. Derfor er det vores opgave at sætte ind langt før og understøtte folk, hvor de er – så de ikke rejser,” sagde Lizette Risgaard, og var enig med Bolette Christensen i at partnerskaber på forskellig vis er en del af løsningen:

”Vi har handlet i tusind år og er blevet rige af det. Så vi skal have handelsaftaler med udviklingslandene. Så skal vi investere – både i virksomheder og hvad angår udviklingsbistand. Udviklingsbistanden handler ikke om at give penge til fattige lande, men om at investere, skabe partnerskaber og stille danske kompetencer til rådighed.” sagde Lizette Risgaard til de forsamlede i Børnefondens telt.

AddToAny

Share/Save