Hvervning af medlemmer tjener flere formål

Af Ulandssekretariatet
Fagbevægelsen vinder ved på én gang at skabe sammenhold og resultater

Det er en rigtig succeshistorie, når det kenyanske ingeniørforbund KEWU (Kenya Engineering Workers’ Union) på blot et år er gået fra 20.000 til 25.000 medlemmer. Fremgangen på 25 procent er blandt andet sket med Ulandssekretariatet og IndustriALL’s støtte – og skyldes en mere systematisk tilgang hvervningen af medlemmer. Virksomheder bliver kortlagt, og fagforeningsfolk kommer længere ud ”i felten”, hvor de blandt andet er med til at løse lokale problemer mellem arbejdere og arbejdsgivere.

Det er i sig selv glædeligt for fagbevægelsen at få flere medlemmer. Det giver større forhandlingsstyrke overfor arbejdsgiverne, idet enhver god forhandling kræver stærke, ligeværdige parter. Oveni viser KEWU’s tilgang med at løse problemer og forhandle på ikke-medlemmers vegne en anden styrke: At det er gennem konkrete resultater, fagbevægelsen viser sin værdi og gennemslagskraft.

Det skaber troværdighed, og det er ikke uvæsentligt i et udviklingsland som Kenya at vise almindelige arbejderfamilier, hvordan fagbevægelsen kan være med til at løse deres udfordringer, fx svag social beskyttelse og lave lønninger. Det glædelige er, at de konkrete resultater får arbejderne til at slutte sig til fagbevægelsen. Hvilket så igen vil være med til at gøre den endnu mere effektiv. Læren er den simple, at det kan betale sig at stå sammen.

AddToAny

Share/Save