Historisk fagligt samarbejde etableret i Marokko

Af Lene Frøslev
21. februar 2014
Tre ellers historisk stridende, faglige organisationer har indledt et strategisk samarbejde i protest mod regeringens nedskæringspolitik. Dansk fagbevægelse har hjulpet samarbejdet på vej fra sidelinjen.

Tre af Marokkos hovedorganisationer har indgået en historisk samarbejdsaftale. Det sker for at styrke kampen mod regeringens ”anti-demokratiske og upopulære” politik med massefyringer, nedskæringer i pensioner, fald i købekraft og ikke mindst knægtelse af faglige rettigheder.

Det er de tre organisationer Union Marocaine du Travail (UMT), Confédération Démocratique du Travail (CDT) og Federation Democratique du Travail (FDT), der har indgået aftalen for strategisk at stå stærkere i kravet om en social dialog og bindende kollektive forhandlinger.

Med aftalen lægger de tre organisationer, der er tre af Ulandssekretariatets fem samarbejdspartnere i Marokko, op til fælles protest mod de politiske og økonomiske reformer, der har medført store nedskæringer og udhuling af lønnen. Den islamisk ledede regering har planlagt flere nedskæringer i 2014 for at rette op på landets store budgetunderskud.

fagbevægelse Marokko social dialog
Arbejdsløshed, nedskæringer og udhuling af lønnen præger Marokko, og regeringen har lovet flere nedskæringer i år. Foto: Ulandssekretariatet

Ideologisk uenige

De tre faglige organisationer er ideologisk uenige og repræsenterer forskellige politiske og religiøse strømninger i samfundet. UMT var den oprindelige, faglige organisation med historiske bånd til kongen, mens CDT og FDT er mere venstreorienterede. Denne splittelse har gjort fagbevægelsen i Marokko svag med en begrænset organiseringsgrad.

Den nye aftale er et væsentligt skridt imod en større sikring af arbejdstagernes rettigheder.

Det understreger Ulandssekretariatets programkoordinator, Henrik Als.

”Med denne aftale er der basis for en social dialog og aftaler med arbejdsgiverne og staten. Hvis det kan føre til bedre overenskomster, kan det komme til at betyde meget for de enkelte medlemmer,” siger han.

 

Dansk indflydelse

Henrik Als mener dog, at det er for tidligt at spekulere i en fremtidig sammenlægning af de tre organisationer. Dertil er de ideologiske forskelle for store.

Men dansk fagbevægelse har været med til at bane vejen for den historiske aftale de tre organisationer imellem. Det sker gennem Ulandssekretariatets samarbejde med den marokkanske fagbevægelse, som har netop været fokuseret på samarbejde og social dialog.

Den internationale fagbevægelse er begejstret over det marokkanske samarbejde.

”Aftalen er historisk og en klar demonstration af, at den marokkanske fagbevægelse tager ansvar. Det er et eksempel til efterfølgelse i andre lande,” hedder det i en udtalelse fra Sharan Burrow, generalsekretær i den internationale, faglige sammenslutning IFS.

 

Ulandssekretariatet og DI (Dansk Industri) samarbejder i et fælles projekt i Marokko med i alt fem faglige organisationer for at styrke organisationerne til at deltage i en konstruktiv, social dialog med arbejdsgivere og regering – og dermed understøtte reformer af arbejdsmarkedet.

AddToAny

Share/Save