Fotoreportager fra Latinamerika

Ulandssekretariatets fotografiske fortællinger fra Bolivia, Honduras og Guatemala sætter navn og ansigt på de krænkelser af menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder, som mennesker i Latinamerika oplever hver eneste dag.

De to danske fotografer Carsten Snejbjerg og Lars Bertelsen har sammen med den el salvadoranske fotograf Edgar Romero taget billederne til reportagerne i bogen og på udstillingen ’Tro, håb og overgreb – rettigheder og kunst i Latinamerika’.

De tre fotografer har skildret hverdagen for Melvi, Taywar, Zacarias og Nelly. Fire vidt forskellige mennesker i tre forskellige lande, der dog har én ting til fælles: Kampen for deres basale rettigheder og længslen efter en mere social retfærdighed.

 

 

Taywar, Honduras

Den danske fotograf Carsten Snejbjerg skildrer 24-årige Taywar Thompson, der lever af at fange hummere på i den nordøstlige og fattigste del af det mellemamerikanske land Honduras. Her lever Taywar med sin familie: Fem voksne og seks børn under 13 år i en pælehytte på ti kvadratmeter. Og her har miskito-folket i generationer levet af at dykke efter hummere.

Men efterhånden, som efterspørgslen på halerne er vokset, er arbejdet blevet langt farligere. Op til 40 meter må Taywar og de andre dykkere i dag gå ned for at hente hummere op. Uden sikkerhedsudstyr af nogen art. Taywar kan bare bede til, at det går ham bedre, end det er gået så mange andre. For eksempel hans far Don Moises, der i 20 år har været invalideret af dykkersyge. Eller hans ven, der mistede livet.

 

 

Zaca, Bolivia

Midt i Titicaca-søen ligger Isla Sicuya, en af Bolivias allermindste øer på bare en enkelt kvadratkilometer. Her har den danske fotograf Lars Bertelsen fulgt i hælene på landsbylæreren Zacarias Ajllahuanca, der underviser på øens lille bitte skole. 82 børn bor her på øen. De elsker deres skole. Og de elsker Zaca, som de

kalder ham. Blandt andet fordi han forstår at lære dem at læse og skrive på deres oprindelige sprog. Det er vigtigt, mener Zaca: ”Hvis du ikke har dit sprog, så vil du miste din identitet.”

Alle beboere på Isla Sicuya er aymara-indianere. Fattigdommen er enorm her, og det samme er manglen på materialer i skolen. To tavletuscher og 100 ark plakatpapir er, hvad skolen får tildelt om året. Så både lærere og børn må klare sig, som de nu engang kan.  

   

Melvi, Guatemala 

Døden kom til den lille by Chiqimulilla en mandag formiddag. Den kom i skikkelse af en bevæbnet mand, og den kom for at dræbe Melvi Camey, en 48-årig laborant og tillidsrepræsentant for sine kolleger i sundhedsforbundet SNTSG.

 

I Guatemala er det nemlig forbundet med livsfare at være fagligt aktiv og kæmpe for sine rettigheder. Flere end 60 faglige ledere er blevet dræbt de seneste fem år, og mange flere er blevet kidnappet, overfaldet og truet på livet.

Melvi Camey overlevede attentatet den mandag formiddag. Det gjorde den advokat, hun holdt møde med, til gengæld ikke. Den el salvadoranske fotograf Edgar Romero har fulgt Melvi i hendes arbejde. For selv om hun i dag lever i konstant angst, så nægter hun at lade sig kue.

 

Samlet i bog

De tre historier kan læses og ses i Ulandssekretariatets nye bog 'Tro, håb og overgreb - Rettigheder og kunst i Latinamerika'. Har kan du også læse andre historier om mennesker i Bolivia, Honduras og Guatemala, der hver dag kæmper for deres rettigheder. Og du kan læse portrætter af kunstnere fra de tre lande, hvis værker er en ofte kritisk kommentar til samtiden.

Se bogen som pdf her.

Du kan bestille bogen ved at sende en mail til mail@loftf.dk. Bogen er gratis.

AddToAny

Share/Save