Forhandlingssejr til minearbejdere

Ulandssekretariatets partner i Mongoliet landsorganisationen CMTU har netop forhandlet bedre fratrædelsesvilkår for de ansatte i minen Boroo, som ligger 110 km udenfor hovedstaden Ulaanbaatar i det nordlige Mongoliet. Guldminen er ved at være tømt for de sidste guldreserver, og de ansatte kan se frem til at miste deres arbejde ved den planlagte lukning af minen i 2010.

Boroo Guldminen er en open-pit guldminedrift, hvor 95 % er ejet af det store canadiske mineselskab, Centerra Gold. Den kommercielle produktion begyndte i marts 2004 og knap to år senere ved udgangen af 2006 havde minen produceret mere end 800.000 ounces (25 t) guld. I november 2008 kunne ledelsen imidlertid meddele de ansatte at minen ville blive lukket i 2010 og at afviklingen ville begynde med samme. 

Fagforeningen på minen indledte prompte forhandlingerne ved at forlange en fratrædelsesordning med 12 måneders løn til de mongolske ansatte, som ville få svært ved at finde andet arbejde. Svaret fra minens ledelse efter et par dag var en kølig afvisning af forhandlingsoplægget. Fagforeningen forlangte herpå at få indsigt i minens økonomi. Endnu en afvisning betød at sagen endte hos den mongolske arbejdsklageinstans, der efter 45 dage gav fagforeningen medhold. Finansielle papirer blev udleveret mod løfte om fortrolighed. 

Mens forhandlingerne på denne måde trak ud mistede arbejderne på Boroo guldminen tålmodigheden. Den 26. maj annoncerede arbejderne en sultestrejke, som skulle tage sin start den 3. juni. Arbejdere endte med at strejke i 173 timer. Imens fortsatte forhandlingerne non-stop og endelig den 12. juni kunne et nyt tillæg til den eksisterende kollektive aftale fremvises. De strejkende minearbejdere accepterede tillægget, som blev skrevet under den 16. juni. 

Med det nye tillæg havde CMTU opnået dels 1 million (ca. 3.650 DKR) til alle arbejdere, der havde været ansat den 1. september 2008. Dels et minimum af 4 måneders fratrædelseskompensation. Desuden blev det aftalt at strejken ikke ville få konsekvens for de ansatte ud over to dages fravær.

 

AddToAny

Share/Save