Folkeafstemning i Burma

Militærjuntaen i Burma har udskrevet folkeafstemning. Befolkningen skal stemme om en ny forfatning i Burma den 10. maj 2008.

Næstformanden  i den illegale burmesiske fagbevægelse Federation of Trade Unions Burma har netop gæstet Danmark og deltaget i 1. maj arrangementer rundt om i landet for at gøre opmærksom på fravær af demokrati og krænkelser af menneskerettigheder i Burma. Han hedder Zaw Win Aung og er uddannet læge. Han havde frem til studenteroprøret i 1988 ikke tidligere været involveret i politik. Han arbejdede på et hospital i Burma og blev mere og mere fortvivlet over de dårlige sundhedsydelser. Det fik ham til at deltage i studenteroprøret, der endte i en ren massakre, da militærjuntaen satte hæren ind mod demonstranterne. Zaw Win Aung måtte flygte og har siden 1989 levet i landflygtighed i Indien. 

Zaw Win Aung er i dag 46 år og stadig aktiv i kampen om at fremme demokrati og menneskerettigheder i Burma. Han fortæller, at det har taget 15 år at skrive den nye forfatning, som burmeserne snart skal stemme om. Processen har ikke været demokratisk. Forfatningen er skrevet af folk, der er håndplukket af militærregimet. Aung San Suu Kyi’s oppositionsparti National League of Democracy (NLD) har ikke deltaget i formulering af forfatningen på trods af partiets jordskredssejr ved valget i 1990.   

Zaw Win Aung siger, at den nye forfatning ikke vil bane vejen for et demokratisk Burma. I stedet vil forfatningen fastholde militærets kontrol over landet. Forfatningen lægger op til et præsident styre med udstrakte beføjelser til præsidenten. Forfatningen tillader ikke kvinder at stille op til præsidentvalg. Dermed er oppositionsleder og modtager af Nobels fredspris  Aung San Suu Kyi afskåret fra at stille op til præsidentvalg. Forfatningen tillader heller ikke, at mænd uden militær baggrund kan stille op til præsidentvalg, og dermed kan militæret fastholde den mest magtfulde post i Burma. Desuden skal kun 75 % af medlemmerne af parlamentet vælges, mens de resterende 25% vil blive udpeget af militæret. 

I weekenden blev Burma ramt af cyklonen Nargis og tusindvis af mennesker har mistet livet. Spørgsmålet er om folkeafstemningen kan gennemføres som planlagt under den nuværende kaotiske situation. Såfremt folkeafstemningen gennemføres opfordre Zaw Win Aung befolkningen til at gå til stemmeurnerne og afvise militærjuntaens forfatning.

AddToAny

Share/Save