Drab på faglige ledere er hverdag i Guatemala

Af Lene Frøslev og Unna Küssner, Ulandssekretariatet
19. maj 2014
I Guatemala er det livsfarligt at kæmpe for sine rettigheder i en fagforening. Drab, kidnapning og vold mod faglige ledere hører til dagens uorden.

'Tro, håb og overgreb'

Ulandssekretariatets kampagne 2014 sætter fokus på rettigheder i Bolivia, Honduras og Guatemala, blandt andet med en stor udstilling af kunst og fotografi i Brøndsalen på Frederiksberg. Vi holder åben fernisering 23. maj kl. 15-18.

Samtidig udgiver vi bogen ’Tro, håb og overgreb - Rettigheder og kunst i Latinamerika'. Her kan du læse hele Melvis historie.  

Læs mere om udstillingen og kampagnen

Chiquimulilla er en søvnig lille provinsby I det sydvestlige Guatemala. Her er Melvi Camey laborant på den lokale sundhedsklinik. Hun er også tillidsrepræsentant i sundhedsforbundet SNTSG og arbejder for bedre vilkår for sine kolleger i regionen.

“Det eneste, vi gør, er at værne om rettighederne for kollegerne,” siger Melvi.

Men det er en livsfarlig kamp i et land, hvor ukendte mordere dagligt jagter fagforeningsledere.

 

Skudt i ryggen

Det var en ganske almindelig mandag i 2012, da Melvi skulle myrdes.

Den formiddag holdt hun møde med en lokal fagforenings-advokat. Det var en varm dag, og de sad i skyggen uden for sundhedsklinikken. En mand nærmede sig, trak en pistol fra sin bukselinning og sigtede.

Ulandssekretariatet rettigheder Latinamerika
Melvi lever i angst for de ukendte mordere. Men hun lader sig ikke kue. Foto: Edgar Romero

Advokaten blev ramt i hovedet, og blodet flød ned ad hans stribede jakkesæt. Skuddet strejfede Melvis ansigt, og hun flygtede nogle få meter hen mod en kiosk. Morderen sigtede igen og skød hende i ryggen.

Advokaten døde, men Melvi lever og kan fortælle sin historie om mordforsøget og om telefontruslerne. Hun lever i dag i konstant angst for de ukendte mordere, men er stadig fagligt aktiv. For kampen er hendes stolthed og håb.

“Det faglige arbejde giver værdi, styrke og ansvar. Det er derfor, jeg bliver ved,” siger hun.

 

Mord på åben gade

Volden mod fagligt aktive er blevet en del af dagligdagen, og Guatemala er i dag et af de værste lande i verden til at overtræde arbejdernes rettigheder.

Massefyringer er rutine i Guatemala, når arbejdere kræver deres ret. De bliver også truet, bortført, tortureret og myrdet. Flere hundrede er blevet banket eller kidnappet. Og tusinder er blevet truet på livet i anonyme telefonopkald – ofte midt om natten.

Siden 2007 er 63 fagforeningsledere blevet dræbt. Sidste år i marts blev fire fagforeningsfolk myrdet på åben gade. Alle var ledere i fagforeninger i den offentlige sektor.

Carlos Hernandez blev skudt og dræbt, da han kørte i sin bil. Santa Alvario blev kidnappet og kvalt. Kira Mena blev myrdet på sin arbejdsplads. Ovidio Ortíz blev skudt i hovedet på gaden. Endnu flere er forsøgt myrdet, sådan som Melvi Camey oplevede det i Chiquimulilla.

De skyldige bliver aldrig fundet og stillet for retten. Og selv om den internationale kritik hagler ned over regeringen, så sker der ingenting.

AddToAny

Share/Save