Fagforening forbedrer vilkårene for migranter i Costa Rica

Af Gladis Johansson
8. januar 2014
Omkring en halv million nicaraguanere arbejder i nabolandet Costa Rica, og mange bliver groft udnyttet af arbejdsgiverne. En et år gammel fagforening er i fuld gang med at oplyse om deres rettigheder og forbedre deres arbejdsvilkår.

Tema om migrantarbejdere

Ulandsmagasinet sætter i det seneste nummer fokus på verdens rejsende underklasse, de millioner af migrantarbejderne, der arbejder i et andet land end deres eget. Ofte under elendige forhold.

Du kan læse hele magasinet online. Eller du kan bestille det - også som klassesæt - på mail@loftf.dk

En ejer af en bananplantage i Costa Rica havde fundet en smart fidus. Han udbetalte arbejdernes løn i plastikpoletter til en værdi af seks dollar stykket. Med en løn i poletter var arbejderne tvunget til at købe deres varer i plantageejerens butikker. De kunne naturligvis også få poletterne ombyttet til kontanter. Men så var værdien pludselig faldet til fem dollar per polet.

Eksemplet er bare et af mange på, hvordan de flere end 450.000 nicaraguanske migrantarbejdere i nabolandet Costa Rica bliver udnyttet på det groveste – især hvis de opholder sig illegalt i landet, hvad mange af dem gør.

”De udsættes for overtrædelser af adskillige af arbejdstagernes rettigheder. Det gælder for eksempel for højt timetal, ingen betaling for overtid, underbetaling og mangel på social sikring.”

Det fortæller Carlos Guzmán, faglig præsident for den knap et år gamle fagforening ANEP-FNT, der skal beskytte migrantarbejderne og sikre, at deres rettigheder bliver overholdt.

Fagforeningen er et resultat af et samarbejde mellem to hovedorganisationer: ANEP i Costa Rica og Ulandssekretariatets samarbejdspartner FNT i Nicaragua.

Migrantarbejdere fagbevægelse Nicaragua
Den selvbyggede bydel La Carpio uden for Costa Ricas hovedstad er et af landets fattigste områder. Halvdelen af beboerne er migrantarbejdere fra Nicaragua. Foto: Alejandro González Garita

Direkte dialog er vigtig

ANEP-FNT har blandt andet gennemført aktiviteter i San Carlos, et område i det nordlige Costa Rica, hvor migrantarbejderne typisk arbejder i plantager med bananer, ananas, appelsiner eller yuca.

Fagforeningens vigtigste mission er at opsøge migrantarbejdere for at fortælle om de rettigheder, de har. Men som mange intet kendskab har til. Eller ikke tør stå fast på af skræk for at miste deres arbejde.

Og den direkte kontakt og dialog er vigtig for at sikre migrantarbejderne et værdigt liv med et anstændigt arbejde, siger Carlos Guzmán:

”Alle de overtrædelser af rettighederne, som de nicaraguanske migrantarbejdere udsættes for, påvirker dem både følelsesmæssigt, socialt og i forhold til jobsikkerhed.”

Fagforeningen er også allerede skredet ind i konkrete sager. Det skete for eksempel, da ANEP-FNT kom i kontakt med nogle migrantarbejdere i en bananplantage, der kort forinden var blevet uretmæssigt fyret. Fagforeningen fik samlet 100 af arbejderne og anlagde sag med kollektivt krav om erstatning.  

”Resultatet var, at alle fik den løn, de havde krav på,” fortæller Carlos Guzmán.

De mindst 450.000 migrantarbejdere fra Nicaragua arbejder primært i Costa Ricas landbrugssektor. Andre i blandt andet byggeri, restaurationer eller som hushjælpere.

Ulandssekretariatet støtter den nicaraguanske hovedorganisation FNT i arbejdet på tværs af grænsen. Det samme gør FN’s arbejdsorganisation ILO.

AddToAny

Share/Save