Fagbevægelsen skal genrejses fra stald til bord

Af Jørgen Laurvig, freelance-journalist
21. marts 2019
De colombianske arbejdere i fødevareindustrien vil genrejse fagbevægelsen og bl.a. uddanne 50 nye tillidsfolk med støtte fra Fødevareforbundet NNF i Danmark
Juan Galvis, organisationssekretær i Sinaltrainal. Foto: Jørgen Laurvig

Faglige ledere i Colombia har i over 30 år været jaget vildt. Politikere har stækket deres magt, mens paramilitære grupper har slået dem ihjel. Det vil det colombianske nærings- og nydelsesmiddelarbejderforbund, SINALTRAINAL, nu råde bod på.

Derfor er Sinaltrainal gået sammen med Fødevareforbundet NNF og Ulandssekretariatet om et solidaritetsprojekt, som bl.a. skal uddanne 50 nye tillidsfolk i svinesektoren – dvs. arbejdere fra alle dele af produktionen fra stald over slagteri til forarbejdning. Uddannelsen skal sætte fokus på fundamentet for fagbevægelsen og de basale arbejdstagerrettigheder.

”Og så skal de lære at kommunikere – og det skal vi også. Vi har for svært ved at få vore budskaber ud til arbejderne. Så vi skal have professionel bistand til at lave pressemeddelelser, skrive budskaber til medlemmerne og holde pressemøder for offentligheden,” forklarer Juan Galvis, der er organisationssekretær i SINALTRAINAL.

Desuden skal svinesektoren undersøges, så der kommer overblik over arbejdsvilkårene på de enkelte virksomheder. Målet med projektet er også, at SINALTRAINAL skal vokse:

”Projektet skulle gerne føre til, at vi vokser fra de nuværende 3.500 medlemmer med 700 nye medlemmer i løbet af tre år. Derfor er svinesektoren interessant, da det er en branche med mange ansatte.”

Klapjagt på faglige ledere

I Colombia er det stadig livsfarligt at være medlem af en fagforening, men det har faktisk været endnu værre. Siden 1986 er over 4.000 faglige og folkelige ledere blevet myrdet af højreorienterede, paramilitære grupper. Men det er ikke kun frygten for at blive dræbt, der har fået folk til at vælge tillidshverv fra, mener Juan Carlos Galvis:

”Frem til 1990 var vi mange i fagbevægelsen, men den daværende præsident gennemførte en lov, der trak tæppet væk under retten til at organisere sig. Samtidig begyndte myrderierne at tage til,” fortæller Juan Galvis

”Vores forældre havde arbejdet hårdt for at give deres børn en uddannelse, men børnene kunne ikke finde arbejde, og tusinder rejste derfor fra landet.  Så mange har aldrig haft kontakt med en fagforening, og derfor mangler vi i dag en hel generation af faglige ledere,” siger Juan Galvis.

Fødevarestyrelsen i Danmark samarbejder med colombianske myndigheder om at sætte fokus på dyrevelfærd, antibiotika-resistens og produktion i tidligere konfliktzoner i Colombia.

Slagteri i Colombia. Foto: Jørgen Laurvig

AddToAny

Share/Save