Fagbevægelsen på toppen i Nepal

Af Buddhi Ram Acharya og Lucinda Jagd Birk, Ulandssekretariatet
3. oktober 2017
I juli vedtog Nepals parlament en ny lov om social sikring. Det betyder at lønmodtagere kan få dagpenge, barsel, ulykkesforsikring og pension. Også arbejdere i den uformelle økonomi er dækket af loven.
Aruna Khanal Ghimire, der arbejder på en farmaceutfabrik, mener, at fagforeningerne skal være med til at fortælle arbejderne om de ydelser, de kan få, hvis de bidrager til systemet. Foto: Buddhi Ram Acharya

”Det er en sejr,” siger Khila Nath Dahal, formand for hovedorganisationen NTUC (Nepal Trade Union Congress), om vedtagelsen af den ny lov om social sikring. Den er blevet vedtaget i parlamentet efter mere end ti års lobby-arbejde fra fagbevægelsen i Nepal.  Den længe ventede lov giver regeringen mulighed for at igangsætte en social sikringsfond. Både arbejdere og arbejdsgivere skal bidrage til sikringsfonden. Hvor meget er ikke aftalt endnu, men tidligere har man talt om 10 procent af lønnen for arbejderne og 20 procent for arbejdsgiverne.

Loven betyder, at alle arbejdere, der betaler et månedligt bidrag vil have ret til visse sociale ydelser. For fagbevægelsen i Nepal er dette et stort og vigtigt skridt i retningen mod at få bedre arbejdsvilkår for formelle og uformelle arbejdere.

Khila Nath Dahal er også særligt begejstret for netop dette – at loven giver mulighed for både at forsikre på det formelle og uformelle arbejdsmarked. Men før den kan føres ud i livet, skal en anden udfordring løses:

”Der er ikke nogen praksis for, hvordan en uformel arbejder bliver registreret, og hvordan vi kan sikre os, at vedkommende bidrager regelmæssigt,” fortæller Khila Nath Dahal.

”Så først må vi starte med at registrere uformelle arbejdere – på en eller anden måde. Vi må starte med at registrere dem i den mere stabile sektor som transport og bygningsarbejde. Men det kommer nok til at tage lang tid endnu”.

Khila Nath Dahal, formand for NTUC, er begejstret for vedtagelsen af loven om social sikring. Foto: Buddhi Ram Acharya

Vi kan ikke arbejde til vi dør

Aruna Khanal Ghimire, der arbejder på en farmaceutfabrik, troede ikke sine egne ører, da hun hørte om det i nyhederne:

”Jeg så det på TV og måtte med det samme dobbelttjekke med formanden for min fagforening – og det var sandt! Nu er loven endeligt vedtaget i parlamentet, og vi er alle meget glade”.

Aruna Khanal Ghimire er selv medlem af fagforeningen på fabrikken, som har været med i kampen om at presse politikerne til at vedtage loven.

Den sociale sikringslov betyder meget for fabriksarbejderne på Arunas arbejdsplads. Uden et sikkerhedsnet er arbejderne tabt på gulvet, hvis de mister deres indkomst fra fabrikken.

”Vi kan ikke arbejde, til vi dør. Vi bliver jo også ældre på et tidspunkt. Hvis jeg holder op med at arbejde, har jeg kun det, mine børn kan give mig”, fortæller Aruna Khanal Ghimire, der arbejder som pakker på fabrikken.

Gravide kvinder får ofte meget lidt barsel, og det sker endda ofte, at kvinder på barsel bliver fyret. Derudover bruger de fleste deres hårdt tjente penge på skolegang til børnene eller på husleje og mad. Derfor er den sociale sikkerhedslov vigtig for de almindelige arbejdere, idet de nu får større økonomisk støtte til sygeforsikring, at gå på barsel og til at sende deres børn i skole.

Og kampen fortsætter

Selvom der er grund til at fejre vedtagelsen af loven i parlamentet, er både Khila Nath Dahal og Aruna Khanal Ghimire dog enige om, at dette kun er første skridt på vejen. Der er stadig en kamp at tage.

”Vi har arbejdet i mange år på at få en social skringslov – men den rigtige kamp kommer først nu,” fortæller Khila Nath Dahal.

”Der er stadig lang vej, før loven rigtig er trådt i kraft. Dette er kun første skridt”.

Fagforeningerne skal være med til at indføre loven og fortælle arbejderne om de ydelser, de kan få, hvis de altså bidrager til systemet, mener Aruna Khanal Ghimire.

Og det er især nu, hvor selve arbejdet med at implementere loven skal i gang, at de nepalesiske fagforeninger har brug for al den støtte, de kan få udefra.

Khila Nath Dahal uddyber: ”Det nye sociale system er meget nyt – ikke kun for fagbevægelsen, men også for regeringen. Derfor har vi brug for støtte fra ILO og andre internationale fagforeninger. For eksempel håber vi, at der kan komme nogle danske ressourcepersoner og fortælle om det danske forskringssystem”

Ulanddsekretariatets partner i Nepal er en sammenslutning af hovedorganisationer i Nepal, ITUC-NAC.

AddToAny

Share/Save