Fagbevægelsen afgørende for ny forfatning i Tunesien

Af Lene Frøslev
3. februar 2014
Strejkeret, ret til faglig organisering og ligestilling mellem kønnene er hjørnestene i den nye forfatning, der bringer Tunesien på sporet af et sekulært demokrati.

Den tunesiske fagbevægelse spiller en afgørende rolle i den forfatning, der i disse dage sender det nordafrikanske land direkte mod demokrati og frie valg. En forfatning, der i internationale medier betegnes som den mest progressive i den arabiske verden, og som kan få betydning for andre lande i regionen.

Paragraf for paragraf er den nye forfatning blevet vedtaget af den særlige forfatningsforsamling, og centralt står artiklerne 34 og 35, der sikrer ret til politisk og faglig aktivitet.

”Retten til at strejke har været det punkt i forfatningen, fagbevægelsen har kæmpet hårdest for,” siger Karim Trabelsi, socialpolitisk rådgiver i hovedorganisationen UGTT, Ulandssekretariatets samarbejdspartner i Tunesien.

Han fortæller, at de islamistiske partier ønskede at indføre en lang række begrænsninger i strejkeretten. Det fik UGTT til undervejs i processen at indtage en mere direkte og agressiv tilgang. I kølvandet på en række strejker i Tunesien i 2012 lød der fra islamiske partier ligefrem direkte krav om at ophæve fagforeningerne.

”Derfor har det været så utroligt vigtigt at få denne anerkendelse af fagforeningerne ind i forfatningen,” siger Karim Trabelsi.

Fagbevægelse forfatning ulandssekretariatet
Sygeplejerskerne på hospitalet i Sidi Bouzid er i Tunesiens nye forfatning ikke bare sikret ret til at strejke og organisere sig, men også fuld ligestilling. Arkivfoto: Ahmed Hayman Hafez

Gennembrud i forhandlinger

I et halvt år har UGTT, sammen med arbejdsgiverorganisationen UTICA stået i spidsen for en forhandlingsproces, der har bragt Tunesien ud af en omfattende, politisk krise.

Og lige efter nytår resulterede processen i, at det regeringsbærende, islamiske parti Ennahda opgav regeringsmagten for at overdrage den til en midlertidig teknokratregering.

Det er nu den tidligere industriminister, Mehdi Jomaa, der som midlertidig premierminister i overgangsregeringen skal forberede den fremtidige, demokratiske proces.

Siden efteråret er der indgået en række kompromiser mellem islamisterne og oppositionen, herunder UGTT. Kompromisser, der har ledt frem til en forfatning, der viderefører Tunesien som den mest sekulære stat i den arabiske verden.

 

Lighed til kvinder

Ud over retten til at strejke og organisere sig sikrer forfatningen ytringsfrihed, pressefrihed og forsamlingsfrihed. Grundlæggende rettigheder, som UGTT også har kæmpet stærkt for at få med.

I kampen om forfatningen i Tunesien har fagbevægelsen stået last og brast med en række kvindeorganisationer. Og helt unikt i et arabisk land slår forfatningen fast, at kvinder og mænd er lige for loven og har samme rettigheder og pligter.

Det betyder blandt andet, at sharia-bestemmelsernes regler om, at kvinder kun skal arve halvt så meget som mænd, ikke vil gælde i Tunesien.

”Ligestillingen mellem mænd og kvinder vil have stor betydning på arbejdsmarkedet, for det sætter en stopper for tænkningen om, at kvindens plads er i hjemmet,” siger Karim Trabelsi.

Han understreger, at 35 procent af UGTT’s medlemmer er kvinder.

Karim Trabelsi vurderer, at den nye forfatning i Tunesien kan få stor indflydelse på den politiske udvikling i andre dele af regionen. For eksempeli Libyen, Yemen og Egypten.

“Det, der er sket i Tunesien, kan måske blive et lokomotiv for de andre lande i regionen,” mener han.

FN’s generalsekretær Ban Ki-moon kalder Tunesiens nye forfatning for ”en historisk milepæl”, og han mener også, at den kan blive en model for andre, der ønsker reformer.

 

Ulandssekretariatet samarbejder i Tunesien med landets største faglige organisation UGTT. Samarbejdet skal styrke organisationen i dens arbejde for aktivt og konstruktivt at deltage social dialog og i reformer af arbejdsmarkedet.

Samarbejdet har blandt andet resulteret i landets første sociale kontrakt, der sidste år blev indgået mellem UGTT, arbejdsgiverorganisationen UTICA og regeringen.

UGTT – Union Générale Tunisienne du Travail

UTICA – Union Tunisienne de l'Industrie, du Commerce et de l'Artisanat

AddToAny

Share/Save