Et tårn af løfter

Dokumentaren "Et tårn af løfter" retter søgelyset mod arbejderes kummerlige arbejdsforhold på fabrikker i Bangladesh, som gennem ti år har leveret telemaster til to af verdens største teleoperatører svenske Ericsson og norske Telenor.

Billeder af arbejdere, der balancerer rundt mellem galvaniseringskar med kogende syre og bly ætser sig fast på nethinden, og det kan ikke undre, når arbejderne beretter om de rystende ulykker, der jævnligt finder sted på fabrikken. En 22 årig mand var et halvt år forinden f.eks. blevet dræbt, da han faldt i et af galvaniseringskarene. Udover de livsfarlige arbejdsforhold er også miljøkatastrofer og børnearbejdere en del af livet omkring fabrikkerne i Bangladesh.

De to skandinaviske teleselskaber bliver altså taget på fersk gerning i at bryde deres egne "codes of conduct", som burde garantere arbejdere sikre arbejdsforhold og forhindre børnearbejde ligegyldigt hvor i verden, leverandøren befinder sig.

Både Telenor og Ericsson lover bod og bedring på deres hjemmesider, og begge selskaber har også statueret eksempler ved at droppe samarbejdet med de i dokumentaren nævnte fabrikker, og har desuden øget den interne kontrol af leverandører. Men som dokumentaren viser, kan vi altså langt fra være sikre på at multinationale selskaber yder den beskyttelse af arbejdernes forhold, som de lover. Derfor må beskyttelse af arbejdernes rettigheder komme fra den lokale fagbevægelse, hvilket igen understreger nødvendigheden i at støtte fagbevægelsen på lokalt plan i u-landene.

Ulandssekretariatets samarbejdspartner i Bangladesh, BILS (Bangladesh Institute of Labour Studies), som også medvirker i dokumentaren, arbejder netop for at knytte fagforeningerne i Bangladesh sammen, så de kommer til at udgøre en mere inflydelsesrig partner og på den måde kan forbedre arbejderes vilkår. Ulandssekretariatet og BILS samarbejder desuden om flere projekter hvoraf et af dem arbejder målrettet for at forbedre forholdene for børnearbejdere i Bangladesh.

Et tårn af løfter er første del af journalist Tom Heinemanns dokumentarserie Flip the Coin, som undersøger konsekvenserne af de globale markedskræfters spil.

Information
 

AddToAny

Share/Save