Er Danmark ved at blive som Afrika?

Af Martin Rindom Elbæk, studerende VIA Århus
11. december 2015
Pas på sammenhængskraften. Den unge faglige Martin Rindom Elbæk læser til administrationsbachelor i Århus. Gennem et samarbejde mellem Ulandssekretariatet, HK og VIA er han på studieophold i Tanzania. Her skriver han om sammenhængskraften i Danmark og Tanzania.
Jeg er ikke stolt af bistandsbesparelserne, skriver Martin Rindom Elbæk. Foto: Tom Ingwardsen

En taxatur fra den indre del af den hektiske regionshovedstad Arusha i det nordlige Tanzania. Vi er på vej mod vores praktiksted lidt uden for byen. I horisonten tordner Kilimanjaro op i himlen gennem morgendisen. Samtaleemnet i taxaen falder hurtigt på Danmark. 

Den veltalende lokale taxachauffør taler om sit syn på Danmark:

- I Danmark hjælper man hinanden. Dem der har mest, hjælper dem, som har det svært i samfundet. Det mangler vi virkelig her i Tanzania. Hvis man kommer dårligt fra start, er man tabt. Jeg håber, at Tanzania bliver som Danmark en dag.

Det gør et stort indtryk på mig, at en taxichauffør i Østafrika har et lille land som Danmark som forbillede. Og med gru og betænkelighed i stemmen må jeg desværre informere ham om de faktuelle omstændigheder i vores lille land. For mens jeg er i Afrika, sker der ting i mit hjemland, som jeg umuligt kan være stolt af. 

Udviklingsbistand

Et eksempel er, at den danske udviklingsbistand falder med 4,5 milliarder til et historisk lavt niveau. Besparelserne kommer til at have store konsekvenser for det danske arbejde, der bliver lavet i verdens udviklingslande – heriblandt Tanzania.

Mit praktiksted er MS Training Center for Development Cooperation (MS TCDC) – en organisation oprettet af Mellemfolkeligt Samvirke i 1976 for at yde støtte til lokalbefolkningen gennem uddannelse. Institutionen gør et stort arbejde for at uddanne lokalbefolkningen for dermed på lang sigt at skabe et stabilt og trygt samfund. I den danske finanslov for 2016 ligger en gigantisk besparelse, som vil have store konsekvenser for stedet. Inden for nær fremtid vil der blive skåret hårdt i midlerne. Konkret vil det betyde en omstrukturering og dermed fyringer af fastansatte. 

Ulighed

Uligheden i Danmark vokser. Og med den nye finanslov giver det et ekstra boost til dem, som i forvejen har mest. Det kommer helt konkret til at betyde, at regeringen igen har indført fattigdomsydelser og samtidig givet skattelettelser til de allerrigeste. Uanset hvilken baggrund man har, skal man have en mulighed for at skabe sig et liv, som er værd at leve. Det styrker sammenhængskraften i samfundet og øger trygheden.

I Tanzania ser man med egne øjne, hvilke konsekvenser det har, når uligheden er størst. De rige bor i store palæer med pigtråd og vagter – og uden for murerne i slummen findes den gennemsnitlige tanzanianske befolkning.

Det skaber stor utryghed blandt befolkningen og også blandt turisterne. Derudover svækker det sammenhængskraften. Sammenhængskraften mellem det store flertal af den tanzanianske befolkning og den lille, velhavende overklasse er meget dårlig. De såkaldte expats (vellønnede udlændinge) og de rige lever i rigmandsghettoer og færdes ikke blandt de lokale, så snart mørket har lagt sig.

I Danmark lever vi ikke bag pigtråd endnu, men tænk på boligområder med stor befolkning med anden etnisk baggrund – de såkaldte ghettoer. De er også udtryk for opdeling af befolkningen – manglende sammenhængskraft. I Tanzania bor de rige og de hvide for sig. Det gør de også i Danmark, mens vi samtidig beskylder etniske minoriteter for ikke at ville integrere sig. Så sat på spidsen: Måske risikerer Danmark snart at blive som Tanzania. Det er op til den danske befolkning at beslutte, hvilken vej den vil gå.

Ulandssekretariatet, HK og VIA University College i Århus er gået sammen om at sende fem administrationsbachelor-studerende til Tanzania. Her skal de arbejde på afrikanske arbejdspladser, skrive opgave og udforme et solidaritetsprojekt for Ulandssekretariatet som led i deres studie.

AddToAny

Share/Save