Endnu et skuddrab i Guatemala

Menneskerettighedsforkæmper, Pedro Ramirez de la Cruz, blev tidlig søndag morgen skudt ned af ukendte gerningsmænd på åben gade i provinsen Baja Verapaz. Han havde flere gange tidligere modtaget dødstrusler. I søndags blev det blodig alvor.

Pedro Ramirez de la Cruz var forsvarer for indfødte folks rettigheder i provinsen, og deltog i planlægningen af denne måneds store marcher for at få vedtaget en ny lov, som støtter udviklingen af landområderne. Højt på hans dagsorden stod jord- og landreformer, med henblik på at forbedre levevilkårene for indfødte landbefolkning i Guatemala. 

Den guatemalanske sociale organisation MSICG, som repræsenterer fagforeninger, indfødte folk og bondeorganisationer, beder nu i en pressemeddelelse den Internationale Kommission mod Straffrihed i Guatemala CICIG om at kulegrave hændelsen. (Se pressemeddelelsen på spansk nedenfor) 

Samtidig beder MSICG endnu engang kommissionen om at undersøge fem drab på fagligt aktive i år. Heriblandt et dødsfald i oktober efter skud på en markedsplads i Quetzaltenango provinsen længere vestpå. Miguel Chacaj Jax døde af de skudsår, han fik af en politibetjent på en lokal markedsplads i Coatepeque. Den 61 årige Chacaj Jax stod i sin tøjbod, da politiet endnu engang gennemførte en rå rydningsaktion. Flere af de fagligt aktive har modtaget dødstrusler - og de beretter, at politiet ved flere lejligheder har overfaldet de handlende og særligt medlemmerne af fagforeningen. Miguel Chacaj Jax var, som handlende i den uformelle økonomi, med til at stifte den lokale fagforening for handlende i Coatepeque. 

De faglige organisationer bag Ulandssekretariatets samarbejdspartner i Guatemala, det fælles uddannelsescenter FMLL, indgår også i den sociale alliance MSICG med henblik på at sætte en stopper for de mange overgreb på menneskerettighederne i landet.

AddToAny

Share/Save