Endnu en faglig leder i skudlinien

Konflikter om ansættelsesvilkår og en massefyring i Coatepeque i Guatemala er i denne tid lig med grov forfølgelse af fagligt aktive. Den lokale fagforeningsleder Irma Judith Montes er en af dem, som trods flere mordtrusler i månedsvis, har kæmpet for anerkendelsen af en række arbejdstageres basale rettigheder. Det er en konflikt med de kommunale myndigheder, som ind til videre har betydet at 66 ansatte nu er fyret, uden at de har fået deres retmæssige løn udbetalt. I samme periode har aktiv lokal fortalervirksomhed for borger- og menneskerettigheder kostet fagforeningens juridiske rådgiver livet.

I en pressemeddelelse fra en af Guatemalas landsorganisationer, CUSG, og fra arbejdsmarkedsinstituttet ISACC fremgår det, at truslerne mod Irma Judith Montes nu er så åbenlyse og grove, at hun har indgivet officiel anmeldelse om forfølgelse – og beder de faglige nationale og internationale netværk om hjælp.

I forgårs blev hun ved sit hjem opsøgt af en fremmed mand, som åbenlyst truede hende med skydevåben. Da det er mindre end en måned siden, at fagforeningens juridiske rådgiver A. Sanchez Betancourt blev skudt ned af ukendte mænd ved højlys dag på åben i Coatepeque, er hverken hun eller de faglige organisationer i tvivl om, at truslerne er alvorligt ment.

Sanchez Betancourt var juridisk rådgiver for flere sociale organisationer – bondeorganisationer, fagforeninger og foreninger for arbejdere i uformel økonomi – og støttede disse i tvister og konflikter med de lokale myndigheder og magtfulde mænd i departementet. Mordet er endnu ikke opklaret. Og håbet om, at de skyldige findes og retsforfølges er desværre beskæmmende lille i Guatemala. Kun ganske få procent af voldsforbrydelserne i landet bliver opklaret.

Irma Judith Montes er ved siden af arbejdet som generalsekretær for ’Fagforeningen for ansatte ved kommunen Coatepeque’ også kvindernes repræsentant i landsorganisationen CUSG og repræsentant i en regional kvindekommission tilknyttet arbejdsmarkedsinstituttet ISACC i Mellemamerika. Hun har i Guatemala været ansvarlig for en faglig kampagne for kvinders liv og mod vold mod kvinder, som blev lanceret sidst i 2007 – og gennemført i hele Mellemamerika via arbejdsmarkedsinstituttet ISACC. Ulandssekretariatet støtter ISACC og et fælles nationalt uddannelsescenter for fagbevægelsen i Guatemala FMLL/CCSG.

 

Læs Ulandssekretariatets samarbejdspartner ISACCs åbne brev til præsident Álvaro Colón.

AddToAny

Share/Save