Egypten: Kampen om fagbevægelsen intensiveres

Oversat og bearbejdet af Per Holm Hansen
Egypten er i gang med det første legitime valg siden 1930’erne, men den nye sammensætning af parlamentet risikerer at få en negativ indflydelse på fremtidens fagbevægelse, skriver den egyptiske netavis ahramonline.

De første valgresultater har vist stor støtte til Det Muslimske Broderskabs politiske arm, Frihed og Retfærdighedspartiet og det konservative Al-Nour parti.
Hvis de to partier tilsammen kommer til at udgøre et flertal, bliver det en stor udfordring for fagbevægelsen. Frihed og Retfærdighedspartiet har tidligere tilsluttet sig det egyptiske militærråds modstand mod strejker og forsøgt at tvinge strejkende lærere i arbejde. Al-Nour partiet har kaldt strejkerne for uønskede. Det eneste liberale valgforbund, der får en betydelig andel stemmer, er den Egyptiske blok, der også forholder sig kritisk til strejkerne. Det blev klart, da blokken støttede en anti-strejke lov, som militærrådet gennemførte i juli.

Alligevel holder fagforeningsaktive fast i håbet. De ser ikke kun kampen om den politiske magt som noget, der foregår i parlamentet, men også på gaden, hvor de vigtigste kampe kæmpes.
 ”Vi forlanger retten til at organisere os frit, at loven som kriminaliserer strejker afskaffes, en minimums- og maksimumsløn og at fabrikker genåbnes og fyrede genansættes, tilstrækkelig sundhedsforsikring og at pensionerne hæves”, siger Fatma Ramadan, der er medlem af EFITUs hovedbestyrelse. The Egyptian Federation of Independent Trade Union var den første uafhængige hovedorganisation i i Egypten. Den blev dannet 30. januar i år under protesterne mod præsident Hosni Mubarak, altså før diktatoren faldt.

Over for 'ahramonline' peger arbejdsmarkedsjuristen og medlem af Revolutionære Socialister Haitham Mohamedein på, at også lovgivningen om fagforeninger udgør et problem. Militærrådet har ikke godkendt et lovforslag, som for første gang siden 1950’erne tillod fagforeningspluralisme ved at give frihed til, at arbejdere og erhvervsfolk kunne danne deres egne organisationer.
”Stærke fagforeninger vil udfordre et system der nærer korruption, oligarki og ulighed”, siger Haitham Mohamedein til netavisen 'ahramonline'.
Det Muslimske Broderskab har altid forsøgt at kontrollere fagforeningerne, siger Mohamedein. Broderskabets parti, Frihed og Retfærdighedspartiet vil forsøge at få kontrol over fagbevægelsen gennem valg. Mohamedein mener ikke, at det er i Det Muslimske Broderskabs interesse at kæmpe for fagforeningsfrihed.

Kampen om magten i fagbevægelsen

Under Mubarak kunne lønmodtagerne kun organisere sig i den statsstyrede landsorganisation ETUF, Egyptian Trade Union Federation, men i forbindelse med demonstrationer og strejkerne mod Mubarak kom der uafhængige alternativer på banen.

Læs også Ulandssekretariatet i Egypten.

I august 2011 blev bestyrelsen i den statsstyrede landsorganisation ETUF afsat, men militærrådet lænede sig stadig op ad Mubaraks tidligere støtter.
Hisham Fouad er medlem af det Demokratiske Arbejderparti. Han beskriver militærrådets samarbejde med Mubarak-støtterne som kontrarevolutionært og et forsøg på at modsætte sig arbejdernes interesser. Militærrådets modstand mod at konsultere uafhængige fagforeningsledere vidner også om, at de prøver at undertrykke bevægelsen, mener han.

Da den forrige premierminister valgte at indefryse midler til det Mubarak-tro ETUF, blev det betragtet som en sejr for de uafhængige fagforeninger, og en komite bestående af fagforeningsledere fra både uafhængige, statsfinansierede og det muslimske broderskabs fagforeninger blev nedsat for at undersøge den finansielle situation i ETUF. Men komiteen var handlingslammet, når det kom til retsforfølgelse af fagforeningsledere, som havde begået økonomiske ulovligheder. Der var simpelthen for mange interesser involveret, skriver 'ahramonline'.
Ifølge netavisen er medlemmer fra den gamle Mubarak-tro fagforening nu blevet genindsat i ledelsen af organisationen, fordi militærrådet ønskede at have kontrol med, hvad der foregik. Den 28. november offentliggjorde arbejdsministeren, at den nye uafhængige fagforening EFITU havde indgået en aftale om at fusionere med det statsstøttede ETUF.  Senere kom det frem, at det ikke var rigtigt, så forvirringen er stor.

Fatma Ramdan, bestyrelsesmedlem i EFITU, afviser at den nye uafhængige landsorganisation på nogen måde vil involveres med ETUF.
”Vi afviser idéen om en fagforening styret af staten”, siger hun.
Fatma Ramadan måtte trække sig fra valget til underhuset i Egypten, da administrative domstole i byerne Giza og Menoufiya nægtede at acceptere hende som kandidat, fordi hun kom fra den uafhængige fagforening.

Historisk har der i Egypten været en kvote for, der skulle sikre, at halvdelen af pladserne i parlamentet blev besat af arbejdere og bønder, men flere steder blev kun kandidater fra det Mubarak-tro ETUF anerkendt som arbejder-kandidater. Formålet med kvoten er at beskytte arbejdere og bønder, men den bliver praksis brugt til at fylde parlamenterne med forretningsfolk, lyder kritikken.


Virkeligheden for egyptiske arbejdere  er karakteriseret af lave lønninger, inflation og en arbejdsløshed på 20 %. Egyptens omkring 4 millioner industriarbejdere har i mange år kæmpet for en minimumsløn. 20 % af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen.

Relevante links:

AddToAny

Share/Save