Dialog giver sikkerhed

Morten Bonde Pedersen, journalist
20. februar 2019
I Rwanda er dialog den hurtigste og bedste måde at løse problemer på, når medarbejdere og arbejdsgivere er uenige. Sådan lyder det fra flere fagforeninger.
Kvindelig bygningsarbejder i Rwanda
Zena Murebwayire, 36 år og medlem af STECOMA. Hun har arbejdet i byggebranchen i otte år

Et af Rwandas større forbund, STECOMA med 12.000 bygningsarbejdere,foretrækker dialog fremfor jura. Med en ny aftale har STECOMA-repræsentanter adgang til alle byggepladser i hovedstaden Kigali – og mandat til at lukke byggepladser ned, hvis de for eksempel ikke lever op til lovgivningens krav om sikkerhed.

Efter at aftalen blev underskrevet for godt et år siden, har STECOMA oplevet færre anmeldelser om brud på sikkerheden og om dårlige løn- og arbejdsvilkår på byggepladser. Det fortæller Joseph Sibomana, der er forbundssekretær.

”Generelt er entreprenørfirmaerne blevet mere åbne. Vi er kommet langt med dialog.Vi mødes jævnligt med repræsentanter for både bygherrer og byggeledere, og indtil videre har vi kunne løse problemerne hurtigt. Det har endnu ikke været nødvendigt for os at kræve nogle byggepladser lukket ned, selvom vi i enkelte tilfælde har måtte true med det,” siger Joseph Sibomana.

En af de byggepladser, hvor det har været nødvendigt for STECOMA at indskærpe reglerne har 160 ansatte og ligger i det centrale Kigali. Arbejderne har nu hjelme og ens arbejdstøj på. Stilladserne er bygget af stål. Her arbejder 36-årige Zena Murebwayire, som har været i byggebranchen i otte år. De seneste fem har hun været medlem af STECOMA, og hun er glad for den tryghed det giver, at fagforeningen er til stede på arbejdspladsen:

”Det er ikke alle steder, sikkerheden er lige så god som her. Der er to byggepladser i Kigali, som er kendt for at være farlige. Den ene er drevet af et kinesisk firma, den anden af et kenyansk,” fortæller hun

AddToAny

Share/Save