Demonstranter spulet væk

Guatemala: På den internationale dag for menneskerettigheder den 10. december, blev demonstranter fra fagforeningen SITRAPETEN spulet væk fra en af de store centrale pladser i Guatemala City.

De demonstrerende har i mere end et år indtaget pladsen i protest mod at dommen, der skulle sikre en genindsættelse af dem i deres jobs, aldrig blev eksekveret. Dommen lød at de var blevet uretmæssigt fyret efter at de dannede en fagforening på deres arbejdsplads, vandfabrikken Agua Pura Salvavidas, der er ejet af en af de rigeste familier i Guatemala. Arbejderne har altså aldrig fået deres jobs igen og regeringen og arbejdsministeriet har intet gjort for at sikre at de blev ansat igen.

I stedet endte deres et år gamle fredelige demonstration nu med at de med vold og vandkanoner blev fjernet fra pladsen, hvor en stor mexicansk tv-kanal, TV- Azteca samme aften skulle optage en koncert til et afsnit i serien "La Academia".  Demonstranterne blev slået med knipler og sprayet med en stærkt irriterende væske, der blændede dem midlertidigt og forårsagede hududslæt.

Flere repræsentanter fra den guatemalanske sociale organisation MSICG, som repræsenterer fagforeninger, indfødte folk og bondeorganisationer, var også til stede og blev udsat for samme behandling som de andre demonstranter. De faglige organisationer bag Ulandssekretariatets samarbejdspartner i Guatemala, det fælles uddannelsescenter FMLL, indgår også i MSICG med henblik på at sætte en stopper for de mange overgreb på menneskerettighederne i landet.

I et brev til præsident Colom opfordrer den internationale faglige sammenslutning ITUC den guatemalanske regering til at sikre respekten for demonstranternes liv og fysiske integritet samt til at garantere deres forfatningsmæssige ret til fredelig protest.

"Det er vigtigt, at de gentagne og vedholdende krænkelser af faglige rettigheder bringes til ophør, og at de grundlæggende ILO-konventioner overholdes fuldt ud, især konventionerne 87 og 98 om foreningsfrihed, kollektive overenskomster og arbejdstagernes ret til at danne og tilslutte sig en fagforening efter eget valg, "understregede ITUC's generalsekretær Guy Ryder.

Læs ITUCs brev til præsident Colom.

Relaterede links ITUC

 

AddToAny

Share/Save